ΚΟΣΜΟΣ

Η 18χρονη από τη Σ. Αραβία πήρε προσωρινό άσυλο στην Ταϊλάνδη

Η 18χρονη από τη Σ. Αραβία πήρε προσωρινό άσυλο στην Ταϊλάνδη

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μία 18χρονη από την Σαουδική Αραβία, η οποία αφού υπέστη ενδοοικογενειακή βία επειδή έκοψε τα μαλλιά της – προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα.

Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν – συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ταξίδευε με πτήση τράνζιτ από το Κουβέιτ με τελικό προορισμό την Αυστραλία, για την οποία είχε ήδη λάβει βίζα και εκεί σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο.

Η 18χρονη κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της οικογένειάς της στο Κουβέιτ, καθώς στο εμιράτο, αντίθετα με τη Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται η έγκριση άνδρα «κηδεμόνα» ώστε μια γυναίκα να φύγει από τη χώρα.

Όπως κατήγγειλε η 18χρονη στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αντιπρόσωπο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Από τότε έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και απευθύνει εκκλήσεις μέσω της ΜΚΟ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης και του twitter για να μην απελαθεί.

i-18chroni-apo-ti-s-aravia-pire-prosorino-asylo-stin-tailandi0

«Τα αδέλφια μου, η οικογένειά μου και (στελέχη) της σαουδαραβικής πρεσβείας με περιμένουν στο Κουβέιτ», εξήγησε η Κούνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω SMS και φωνητικών μηνυμάτων. «Θα με σκοτώσουν. Η ζωή μου κινδυνεύει. Η οικογένειά μου απειλεί να με σκοτώσει για τα πιο ασήμαντα πράγματα». 

Η 18χρονη κοπέλα είχε προγραμματιστεί  να σταλεί πίσω με την πτήση 412 της Kuwait Airways, η οποία αναχώρησε  στις 11:15 τοπική ώρα (06:15 ώρα Ελλάδας) χωρίς όμως την ίδια μέσα.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένα μέσα παρακαλουθούν στενά την υπόθεση ενω ο Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντής του τμήματος της HRW για τη Μέση Ανατολή, τόνισε πως «οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει αμέσως να αποτρέψουν την απέλαση (της Κούνουν) και είτε να της επιτρέψουν να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Αυστραλία ή να της επιτρέψουν να παραμείνει στην Ταϊλάνδη και να ζητήσει προστασία ως πρόσφυγας». 

Ταϊλανδή δικηγόρος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή σε μία προσπάθεια να εμποδισθεί η απέλαση της 18χρονης. «Σε περίπτωση υποψίας για παράνομη κράτηση, μπορεί να ζητηθεί από δικαστήριο να αποφανθεί», δήλωσε η δικηγόρος Ναντασίρι Μπέργκμαν μετά την κατάθεση της προσφυγής.

Η ίδια η κοπέλα έκανε έκκληση μέσω των social media, λέγοντας: «Καλώ όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο τράνζιτ (του αεροδρομίου) στην Μπανγκόκ να διαδηλώσουν εναντίον της απέλασής μου». 

Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κοπέλα θα μείνει προσωρινά στην Ταϋλάνδη, όπου η περίπτωση της θα αξιολογηθεί από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η διαδικασία αξιολόγησης απο τον ΟΗΕ μπορεί να κρατήσει από πέντε μέχρι επτά μέρες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ταϊλανδικών μεταναστευτικών αρχών.

Οι αστυνομικοί και το προσωπικό του ξενοδοχείου δηλώνουν ότι η 18χρόνη έχει φύγει από το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν, αν και η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η ίδια η Ράχαφ δήλωσε μέσω tweet της «Ο πατέρας μου μόλις έφτασε, και με ανησυχεί πολύ».

«Είμαι τουλάχιστον υπό την προστασία του ΟΗΕ και σε συμφωνία με τις ταϊλανδικές αρχές. Επιτέλους, πήρα και πίσω και το διαβατήριο μου», προσθέτει.