ΚΟΣΜΟΣ

«Παραγωγικές» οι συζητήσεις Μπόλτον στην Αγκυρα

«Παραγωγικές» οι συζητήσεις Μπόλτον στην Αγκυρα

Παραγωγικές χαρακτηρίζονται οι συζητήσεις που είχαν στην Αγκυρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον με τον ομόλογό του Ιμπραϊμ Καλίν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανού αξιωματούχου.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν προσδιορίσει περαιτέρω ζητήματα για διάλογο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν τις διαβουλεύσεις των στρατιωτικών αντιπροσωπειών που αναμένονται για σήμερα. 

Ο Μπόλτον πραγματοποιεί περιοδεία με στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η ανακοινωθείσα άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα γίνει αργότερα και υπό όρους πραγματοποιεί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

«Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση που δεν θα είναι πλήρως συντονισμένη και συμφωνημένη με τις ΗΠΑ», ήταν η πρόσφατη δήλωση του κ. Μπόλτον με την οποία ο αμερικανός αξιωματούχος έθεσε το πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ντάνφορντ, αναμένεται επίσης σήμερα να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Απευθυνόμενος προς τους Κούρδους, ο κ. Μπόλτον ζήτησε να «μείνουν στις θέσεις τους» και να μη ζητήσουν προστασία από τη Ρωσία ή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Χθες και προχθές, ο Μπόλτον επισκέφθηκε το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την αμερικανική παραμονή στη Συρία ως μοχλό ανάσχεσης της ιρανικής επιρροής. «Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ακόμη και η συζήτηση περί αμερικανικής απόσυρσης θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες του Ιράν να ανοίξει νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ από τη γειτονική Συρία», έγραψε ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας Politico στο Ισραήλ.