ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν αγνόησε τον Μπόλτον

Ο Ερντογάν αγνόησε τον Μπόλτον

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αρνήθηκε χθες να συναντήσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να συντονίσει με την Αγκυρα τους όρους ενδεχόμενης τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία. Ο Μπόλτον είχε ζητήσει από την Τουρκία να μη θέσει σε κίνδυνο τους Κούρδους μαχητές με τους οποίους οι ΗΠΑ συμμάχησαν την τελευταία τετραετία στην περιοχή, αίτημα που ο Ερντογάν χαρακτήρισε «σοβαρό σφάλμα».

Ο Μπόλτον σημείωσε ότι η συνάντηση δεν είχε οριστικοποιηθεί, ενώ σήκωσε το γάντι δηλώνοντας στους Τούρκους συνομιλητές του ότι το άρθρο που συνέγραψε ο Ερντογάν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» για τον ρόλο των ΗΠΑ και το μέλλον της περιοχής ήταν «εσφαλμένο και προσβλητικό». Στην Αγκυρα, ο Μπόλτον συναντήθηκε με τον ομόλογό του, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν και είχε, όπως δήλωσε, μία «γόνιμη συζήτηση γύρω από την απόφαση του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ, με το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα, από τη βόρεια Συρία». Ο Καλίν, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από το πώς οι ΗΠΑ θα συλλέξουν τα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους που πολεμούσαν κατά του Ισλαμικού Κράτους και ποιo θα είναι το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στη Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Αγκυρα ζητάει από τις ΗΠΑ είτε να της δώσουν τα «κλειδιά» των αμερικανικών βάσεων στη βόρεια Συρία είτε να τις καταστρέψουν, αλλά επ’ ουδενί να μην τις αφήσουν στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος στην Εθνοσυνέλευση ενόσω ο Τζον Μπόλτον βρισκόταν στην Αγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε εκ νέου ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές είναι «τρομοκρατικές ομάδες» και ότι η εισβολή «για να τιμωρηθούν όσοι δημιούργησαν τρομοκρατική ζώνη» μπορεί να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για πολυφωνία και για αθέτηση των όσων ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στο τηλεφώνημα της 14ης Δεκεμβρίου, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό» εφόσον, όπως είπε, ο Τραμπ πέρασε στην Τουρκία τη σκυτάλη της μάχης κατά των υπολειμμάτων του ISIS. Υπογραμμίζοντας τη διαφορά αναγνώσεων των ίδιων συνομιλιών, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι σε μετέπειτα τηλεφώνημα, ο Τραμπ απέσπασε από τον Ερντογάν τη συμφωνία ότι δεν θα βλάψει όσους συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούσει αυτή η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση ό,τι λέει η Ουάσιγκτον, αν γνωρίζουν ότι σε κάποια χρονική στιγμή θα φύγουν», είπε στους Financial Times ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης Αϊντίν Σελτσέν.

Με τα σύννεφα της τουρκικής εισβολής να πυκνώνουν και τον Ιμπραήμ Καλίν να δηλώνει ότι η Αγκυρα δεν θα ζητήσει αμερικανική άδεια, αλλά θα επιθυμούσε να συντονιστεί με τις ΗΠΑ, οι Κούρδοι δηλώνουν έτοιμοι να αμυνθούν. «Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε στις τουρκικές απειλές», δήλωσε ο συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PYD) Σαχόζ Χασάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες. Ο Χασάν σημείωσε ότι οι Κούρδοι εντείνουν τις «πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες προς όλες τις πλευρές», σε μια έμμεση αναφορά στην έκκλησή τους για προστασία από τη Δαμασκό και τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι οι Τούρκοι δεν θα σκοτώσουν τους Κούρδους αν αναπτύξουν δυνάμεις στη βόρεια Συρία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσουν τους μαχητές των SDF, τις οικογένειές τους και πολλούς ακόμη», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» o Νεβάφ Χαλίλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Κέντρου Κουρδικών Σπουδών. «Μιλάμε για χιλιάδες. Στις αμερικανικές δηλώσεις υπάρχει μεγάλη αντίφαση και αυτό δεν είναι αποδεκτό».