ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ποτέ ανθρώπους σαν πιόνια σε διπλωματικά παιχνίδια

Κρεμλίνο: Η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ποτέ ανθρώπους σαν πιόνια σε διπλωματικά παιχνίδια

Η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ποτέ ανθρώπους σαν πιόνια σε διπλωματικά παιχνίδια, ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την σύλληψη του κατηγορούμενου για κατασκοπεία Αμερικανού Πολ Ουίλαν.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε άγνοια για τα όσα λέγονται περί ενδεχόμενης ανταλλαγής της ρωσίδας Μαρία Μπούτινα που έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ με τον Πολ Ουίλαν, δηλώνοντας ότι δεν σχολιάζει τους λόγους της σύλληψης του.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «στην Ρωσία η αντικατασκοπεία δραστηριοποιείται εναντίον εκείνων, που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπευτική δραστηριότητα, αυτό γίνεται σε συστηματική βάση»

Απαντώντας στο ερώτημα περί ενδεχόμενης ανταλλαγής του Ουίλαν με την Μποούτινα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έχω ακούσει και συνεπώς δεν μπορώ να πω τίποτα». Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν μπορεί να πει τίποτα για τους λόγους της σύλληψη του Ουίλαν, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις «ανακοινώσεις των μυστικών υπηρεσιών, όπου οι λόγοι αναφέρονται», αλλά και στην σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

Ο Πολ Ουίλαν συνελήφθη από την Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας (FSB) στις 28 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι ασκεί κατασκοπευτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον άρθρο 276 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα («περί κατασκοπείας») για το αδίκημα αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης από 10 έως 20 έτη.

Ο Πολ Ουίλαν εκτός του ότι είναι υπήκοος Ιρλανδίας, είναι υπήκοος της Βρετανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ. Στις 2 Ιανουαρίου τον Ουίλαν επισκέφθηκε στον χώρο της απομόνωσης που κρατείται στις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν.

Η Μαρία Μπούτινα είχε συλληφθεί στην Ουάσιγκτον στις 15 Ιουλίου του 2018 , με την κατηγορία της συμμετοχής σε σκευωρία επ’ ωφελεία της ρωσικής κυβέρνησης στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός των άλλων, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι η Ρωσίδα ενεργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει δηλώσει την δραστηριότητα της ως «πράκτορας ξένης χώρας» στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 η Μπούτινα παραδέχθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και συγκεκριμένα τον νόμο που αφορά του «πράκτορες ξένης χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ