ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη προσωρινά και αφέθηκε ελεύθερος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Συνελήφθη προσωρινά και αφέθηκε ελεύθερος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Βενεζουέλας απελευθέρωσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Κογκρέσου, Χουάν Γκουάιντο, αφού τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για λίγη ώρα, ενώ κατευθυνόταν προς πολιτική συγκέντρωση εκτός του Καράκας, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του κοινοβουλίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Χουάν Γκουάιντο είχε δηλώσει την Παρασκευή την πρόθεσή του να αναλάβει την προεδρία της χώρας, αφού η αντιπολίτευση κήρυξε παράνομη τη δεύτερη θητεία του Νικολάς Μαδούρο.

Το υπουργείο Ενημέρωσης της Βενεζουέλας δεν σχολίασε το περιστατικό.

Ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη προεδρική του θητεία την Πέμπτη, αψηφώντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λατινικής Αμερικής που τον αποκαλούν «καταχραστή της εξουσίας» σε μία χώρα, όπου το οικονομικό χάος έχει προκαλέσει γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ο Χουάν Γκουάιντο, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Λαϊκή Βούληση, εξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στις 5 Ιανουαρίου και δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει την προεδρία, μόνο με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ