ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανός ΥΠΕΞ: Το Brexit θα μπορούσε να παραταθεί με απώτατο όριο τις ευρωεκλογές του Μαΐου

Ισπανός ΥΠΕΞ: Το Brexit θα μπορούσε να παραταθεί με απώτατο όριο τις ευρωεκλογές του Μαΐου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για το Brexit, αλλά όχι πέρα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι αβέβαιη καθώς το κοινοβούλιο είναι πιθανό να καταψηφίσει αύριο τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους, ανοίγοντας τον δρόμο για διάφορα σενάρια, από ένα άτακτο διαζύγιο έως την πλήρη αντιστροφή του Brexit.

«Ένα σκληρό Brexit θα ήταν καταστροφή για τον καθένα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη.

«Είναι πιθανό το χρονοδιάγραμμα να μπορεί να παραταθεί», δήλωσε ο Μπορέλ χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. «Το πραγματικό χρονοδιάγραμμα είναι οι ευρωεκλογές, επειδή έχουν σχεδιαστεί χωρίς βρετανική εκπροσώπηση.»

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η καταληκτική προθεσμία μπορεί να παραταθεί αν η Βρετανία το ζητήσει και τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν. Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έχει επίσης αποφανθεί πως η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει πλήρως το Brexit.

Οι εκτιμήσεις ότι η Βρετανία μπορεί να προσπαθήσει να καθυστερήσει την αποχώρησή της δημιουργούν νομικούς πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Βρετανία φύγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, οι διμερείς συμφωνίες με την Ισπανία θα παραμείνουν ως έχουν για το Γιβραλτάρ, είπε ο Μπορέλ. Το Γιβραλτάρ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ισπανίας και εξαρτάται από την ελεύθερη κυκλοφορία εργασίας και εμπορίου από την Ισπανία. Η Ισπανία διεκδικεί επί μακρόν την κυριαρχία του Γιβραλτάρ, που αποτελεί μήλον της έριδος με τη Βρετανία.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία εξόδου, οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να υφίστανται», δήλωσε ο Μπορέλ.

Η Ισπανία έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός λεγόμενου σκληρού Brexit, είπε. Το καθεστώς των Βρετανών πολιτών στην Ισπανία και των Ισπανών πολιτών στη Βρετανία δεν θα αλλάξει ουσιαστικά σε περίπτωση σκληρού Brexit, τόνισε ο Μπορέλ.

Περίπου 300.000 Βρετανοί πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνταξιούχοι, ζουν στην Ισπανία, ενώ περίπου 130.000 Ισπανοί διαμένουν στα βρετανικά νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ