ΚΟΣΜΟΣ

Γκντανσκ: νεκρός ο φιλελεύθερος δήμαρχος

Γκντανσκ: νεκρός ο φιλελεύθερος δήμαρχος

ΓΚΝΤΑΝΣΚ. Υπέκυψε χθες στα τραύματά του ο Πάβελ Αντάμοβιτς, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε δεχθεί φονική επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Ο Αντάμοβιτς δέχθηκε την επίθεση ενώ παρακολουθούσε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση «Μεγάλη Ορχήστρα των Χριστουγέννων», όπου εθελοντές συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για νοσοκομεία. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να φωνάζει «Ο Αντάμοβιτς είναι νεκρός», καθώς ορμούσε στη σκηνή και μαχαίρωνε τον δήμαρχο. Μιλώντας από το μικρόφωνο προτού συλληφθεί, ο άνδρας κατηγόρησε το κόμμα στο οποίο ανήκε προηγουμένως ο δήμαρχος ότι τον έβαλε στη φυλακή και είπε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Η πλήρης ταυτότητά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για έναν 27χρονο ονόματι Στέφαν, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα αφότου εξέτισε ποινή πεντέμισι ετών για ληστείες τραπεζών το 2014. Ο Αντάμοβιτς υποβλήθηκε από τους γιατρούς σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση μετά το συμβάν. Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα στην Πολωνία καταδίκασαν την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων μελών του κυβερνώντος Kόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), όπως ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάκιμ Μπρουντζίνσκι. Ο Αντάμοβιτς ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές του PiS. «Εκφράζω τη μεγάλη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο λόγω εγκληματικής επίθεσης εναντίον του δημάρχου Πάβελ Αντάμοβιτς. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του», ανέφερε ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, σε τουίτ που ανήρτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να διοργανωθεί μια πορεία εναντίον της βίας και του μίσους. Ο Αντάμοβις υπεραμυνόταν των πρωτοβουλιών του να ενθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στην πόλη αυτή της βόρειας Πολωνίας και της υποστήριξής του σε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία απέναντι στις προσπάθειες του PiS να αυξήσει τον έλεγχο στο δικαστικό σώμα και σε άλλους θεσμούς. Ο Αντάμοβιτς ήταν ένας από τους δημάρχους με τη μεγαλύτερη θητεία στην Πολωνία, καθώς εκλεγόταν πρόεδρος στο Γκντανσκ από το 1998.