ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Ωρα μηδέν» για τη Μέι και το σχέδιό της

Βρετανία: «Ωρα μηδέν» για τη Μέι και το σχέδιό της

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ρίξτε μια δεύτερη ματιά στη συμφωνία μου». Αυτή ήταν η ύστατη έκκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές της, χθες, παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή. Η Μέι προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του σχεδίου της για την αποχώρηση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Απευθύνομαι σε όλες τις πλευρές αυτής της Βουλής· ό,τι κι αν έχετε αποφασίσει νωρίτερα, ρίξτε μια δεύτερη ματιά σε αυτήν τη συμφωνία», είπε μιλώντας ενώπιον του σώματος. Επιπλέον, τάχθηκε κατά της αναβολής της καταληκτικής ημερομηνίας για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., που έχει οριστεί η 29η Μαρτίου.

Μικρή ανακούφιση για την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας αποτέλεσε η ανακοίνωση μερίδας Συντηρητικών βουλευτών υπέρ του Brexit με μεγάλη επιρροή ότι θα στηρίξουν το σχέδιο της Μέι. Στον αντίποδα, το βορειοϊρλανδικό κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, δήλωσε χθες ότι δεν θα στηρίξει προσπάθεια της αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησης, αν χάσει τη σημερινή ψηφοφορία. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει πει ότι θα ζητήσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση εάν δεν υπερψηφιστεί σήμερα το σχέδιό της. «Δεν θα στηρίξουμε την κίνηση των Εργατικών σε περίπτωση που ηττηθεί η συμφωνία αποχώρησης, θα ήταν παράλογο», είπε ο αναπληρωτής ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

Νωρίτερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωναν ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Λονδίνο τον Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, σε επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Μέι για να πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της. Στην επιστολή αυτή δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση για την αποφυγή της εφαρμογής της ρύθμισης, που είναι γνωστή ως «backstop» και αφορά τη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων.

Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την αναζήτηση μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας έως το τέλος του επόμενου έτους, ώστε να αποφευχθεί η χρήση του «backstop». Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αποφευχθούν η ενεργοποίηση του «backstop» και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.