ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αποφασισμένη η Μέι να ικανοποιήσει την «βούληση του λαού» ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Brexit: Αποφασισμένη η Μέι να ικανοποιήσει την «βούληση του λαού» ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Εκπρόσωπος της Τέρεζα Μέι, δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μιλώντας σε υπουργούς της κυβέρνησης της, τους διαβεβαίωσε ότι θα κινητοποιηθεί άμεσα μετά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας σχετικά με την πρόταση της.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους  για το αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία, το οποίο είναι το πιο αναμενόμενο σενάριο, ο εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι η πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει την βούληση του λάου και προχωρήσει στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τον λαό και πιστεύει με πάθος ότι πρέπει να υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup βλέπει περιθώριο για περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

«Θα δούμε το αποτέλεσμα (της ψηφοφορίας) σήμερα και θα μπορούμε να προσαρμόσουμε την πορεία μας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό SIC στο Στρασβούργο. «Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία».

Το πρόγραμμα για τη σημερινή διαδικασία της Βουλής

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει στο κοινοβούλιο η τελευταία μέρα συζητήσεων για το Brexit, την έναρξη της οποίας θα κάνει ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ. Στην ατζέντα της ημέρας βρίσκονται δεκατέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής θα αποφασίσει ποιες από τις τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Βρετανίας) και θα διαρκέσει ανάλογα με τον αριθμό των τροπολογιών που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής. Εκτιμάται ότι η τελική ψηφοφορία για την κύρια πρόταση για το Brexit θα ξεκινήσει γύρω στις 21.00 (ώρα Βρετανίας). Αν, όπως αναμένεται, η βρετανίδα πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία, θα προβεί σε κάποιο είδος άμεσης απάντησης προς τα μέλη του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη ανακοίνωση και από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζ. Κόρμπιν.

Η κορύφωση των συζητήσεων στη Βουλή θα γίνει μετά τις 18.00 (ώρα Βρετανίας) με τις τοποθετήσεις της πρωθυπουργού και του ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Μία από τις πιο σημαντικές τροπολογίες που αναμένονται σήμερα είναι αυτή του Συντηρητικού Hugo Swire, η οποία έχει στόχο να επιβάλει όρους σχετικά με τη λειτουργία του backstop.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ