ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Ο Τραμπ σκέφτεται να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας

CNN: Ο Τραμπ σκέφτεται να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουίντο, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του ισπανικού CNN, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει. Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε κάποιο σχολιασμό του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας μέχρι το 2025. Η νέα θητεία του Μαδούρο καταδικάστηκε ως μη νόμιμη από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ), μέλη των χωρών που εντάσσονται στην Ομάδα της Λίμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε παράνομη τη νέα κυβέρνηση Μαδούρο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου για την αποκατάσταση της «αληθινής δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

Επιπλέον, την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, το οποίο ασκεί τα καθήκοντα του εξόριστο, έχοντας ως έδρα του την Ουάσιγκτον, ζήτησε από τον Γκουίντο να αναλάβει την προεδρία, με τον ίδιο να απαντά πως είναι πρόθυμος να πράξει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι το σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα να προβεί σε νέες εκλογές.

Ακόμη, την Τρίτη, η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνική Συνέλευση ανακήρυξε με επίσημη ανακοίνωση της «σφετεριστή» της εξουσίας της χώρας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.