ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια της αστυνομίας ο Αλβανός «Εσκομπάρ», Κλεμέντ Μπαλίλι, μετά από οργανωμένη επιχείρηση

Στα χέρια της αστυνομίας ο Αλβανός «Εσκομπάρ», Κλεμέντ Μπαλίλι, μετά από οργανωμένη επιχείρηση

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών της Αλβανίας παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης στην αστυνομία, ύστερα από 3 χρόνια ανθρωποκυνηγητού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λιεσάι.

Ο Κλεμέντ Μπαλίλι διέφευγε από τον Μάιο του 2016, κυρίως χάρη στο δίκτυο υποστήριξης που είχε συγκροτήσει αλλά και στις φερόμενες πολιτικές διασυνδέσεις του. Τον Φεβρουάριο του 2017, οι πιέσεις που δέχονταν τα Τίρανα από τους Δυτικούς συμμάχους τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας και να θέσει ως προτεραιότητά της τη σύλληψη του Μπαλίλι, καθώς η δράση του είχε επεκταθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύλληψη του Μπαλίλι σημαίνει ότι η αλβανική αστυνομία, η οποία είχε οργανώσει πάνω από δώδεκα αποτυχημένες επιχειρήσεις για να τον εντοπίσει και να συλλάβει, πραγματοποίησε ένα «ιστορικό άλμα», ξεπερνώντας τις αποτυχίες της στη σύλληψη αρχηγών του οργανωμένου εγκλήματος.

«Η παράδοσή του ήταν το αποτέλεσμα μιας ευρείας και σύνθετης επιχείρησης σε συνεργασία με τους εταίρους της Αλβανίας», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε τι ανταλλάγματα έλαβε ο Μπαλίλι για να παραδοθεί, ο Λιεσάι απάντησε: «Τη διαβεβαίωση ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη».

Ο Μπαλίλι αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Μεταξύ άλλων, η ελληνική αστυνομία, σε συνεργασία με την αμερικανική DEA, τον κατηγορούν ότι εισήγαγε στην Ελλάδα 700 κιλά κάνναβης.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου είχε ασκήσει πιέσεις στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι θα συλληφθεί ο Μπαλίλι πριν φτάσει στη χώρα ο αντικαταστάτης του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ