ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Ο,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή οι εκλογές για τη Βρετανία

Μέι: Ο,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή οι εκλογές για τη Βρετανία

Οι εκλογές θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να πράξει αυτή τη στιγμή η Βρετανία και θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση για το Brexit, σημείωσε η Τερέζα Μέι, λίγο πριν από τη κοινοβουλευτική διαδικασία για  την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των Τόρις.

Η Μέι δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνησή της θα κερδίσει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα, θα βάθαινε το ρήγμα σε μία στιγμή που χρειαζόμεθα ενότητα, θα προκαλούσε χάος εκεί που χρειαζόμαστε βεβαιότητα, θα επέφερε καθυστερήσεις εκεί που χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός  στο κοινοβούλιο.

mei-o-ti-cheirotero-ayti-ti-stigmi-oi-ekloges-gia-ti-vretania0

Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο ίδιος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε χαρακτηρίσει την Τερέζα Μέι ως επικεφαλής μιας «κυβέρνησης ζόμπι». 

Ο Κόρμπιν επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή», είπε στους βουλευτές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι», πρόσθεσε, εννοώντας ότι αυτή είναι ανίκανη και αδρανής.

EE: Δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία
Ανέφικτη θεωρείται πλέον η προοπτική μιας εναλλακτικής συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, μετά την ιστορική ψηφοφορία καταψήφισης της συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης και την σημερινή, πρωινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ολομέλεια υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν ενωμένοι και ότι τα δικαιώματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι η προτεραιότητα του ΕΚ ενώ ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης στις 29 Μαρτίου είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός, με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση και ότι ο κίνδυνος μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ. Γιαυτό και η ΕΕ προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο.

mei-o-ti-cheirotero-ayti-ti-stigmi-oi-ekloges-gia-ti-vretania1

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι – αν και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δε είναι προς το συμφέρον κανενός – εν τούτοις δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Επιπλεόν, η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προσέθεσε η Melania Ciot, εκ μέρους της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο».

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση ενώ ένα πιθανό αίτημα παράτασης από το Λονδίνο θα συζητηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της,  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί: «Κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.