ΚΟΣΜΟΣ

Παραμονή στην ΕΕ θα ψήφιζε σήμερα το 56% των Βρετανών

Παραμονή στην ΕΕ θα ψήφιζε σήμερα το 56% των Βρετανών

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το plan B της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ.

«Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος», δήλωσε η Λίντσομ στο κοινοβούλιο.

Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η Λίντσομ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μια πρόταση και θα κάνει μια δήλωση για τα επόμενα βήματά της τη Δευτέρα.

Πλειοψηφικό ρεύμα τώρα το «Bremain»
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοπσκόπηση, η πλειοψηφία των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοκόπηση της YouGov.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δόθηκε στην δημοσιότητα από την καμπάνια People's Vote που πιέζει για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στις 23 Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48,1% υποστήριξαν την παραμονή στην Ενωση.

Η υποστήριξη της θέσης περί δευτέρου δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Καμία νύξη για παράταση
Η Βρετανία δεν έχει θίξει στην ΕΕ την ιδέα μιας παράτασης της περιόδου που προβλέπεται από το Άρθρο 50 για την αποχώρηση μιας χώρας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Με λιγότερο από τρεις μήνες έως την ημέρα που προβλέπεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, το βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit από τη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών την Τρίτη.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε θίξει στην ΕΕ ή υπονοήσει ότι επιθυμούμε να κάνουμε", σημείωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Κόρμπιν: Συνομιλίες μόνο αν αποκλεισθεί Brexit χωρίς συμφωνία
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό μόνον αν η Τερέζα Μέι αποκλείσει μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Φαίνεται να είναι έτοιμη να εκσφενδονίσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ομιλία που εκφώνησε στη νότια παραλιακή πόλη Χέιστινγκς. «Για να επιτύχει μια συμφωνία που θα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές και να κάνει σοβαρές προτάσεις για το μέλλον», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποσύρει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από το τραπέζι. Επομένως το ξαναλέω στην πρωθυπουργό: ευχαρίστως να μιλήσουμε, αλλά το σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Brexit πρέπει να είναι ότι αποκλείεται η απειλή ενός καταστροφικού αποτελέσματος χωρίς συμφωνία, ότι αυτό φεύγει από το τραπέζι», υπογράμμισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Κόρμπιν σημείωσε επίσης ότι το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αν οι προτάσεις του για αποχώρηση από την ΕΕ απορριφθούν από την κυβέρνηση και διαγραφεί στον ορίζοντα ως πιθανό σενάριο μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Αν η κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη, αν αποκλειστεί η υποστήριξη στην εναλλακτική του Εργατικού Κόμματος (…) και η χώρα αντιμετωπίσει την πιθανή καταστροφή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το καθήκον μας θα είναι τότε να αναζητήσουμε άλλες επιλογές (…) συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο Κόρμπιν κατά την ομιλία του στο Χέιστινγκς.

Οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι απλώς μια επανάληψη αυτού του 2016, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Εργατικού Κόμματος όσον αφορά ένα νέο δημοψήφισμα δεν θα καθοριστεί μόνον από τον ίδιο.

«Αν γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, τότε προφανώς το κόμμα θα αποφασίσει ποιο ρόλο θα διαδραματίσουμε σε αυτό (…) αλλά δεν μπορώ πραγματικά να συμφωνήσω με την ιδέα ότι θα πρέπει απλώς να αποτελέσει μια επανάληψη αυτού που διεξήχθη το 2016», σημείωσε.

«Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τις επιλογές που θα προωθήσουμε», υπογράμμισε επίσης ο ηγέτης των Εργατικών.