ΚΟΣΜΟΣ

Κρατούμενος ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

Κρατούμενος ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ. Σε καθεστώς προσωρινής κράτησης ετέθη χθες ο πρώην σωματοφύλακας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για τη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων και του υπηρεσιακού κινητού τηλεφώνου του, με ικανότητα κρυπτογράφησης συνομιλιών.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος παύθηκε πέρυσι από τα καθήκοντά του μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν να ξυλοκοπεί έναν διαδηλωτή στην πορεία της Πρωτομαγιάς, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, μετά την αποκάλυψη ότι συμμετείχε σε επίσκεψη Τούρκων και Γάλλων επιχειρηματιών σε χώρες της Αφρικής. Ο Μπεναλά φέρεται να χρησιμοποίησε διπλωματικό διαβατήριο στην επίσκεψή του αυτή.

Σε ένορκη κατάθεσή του αυτή την εβδομάδα ενώπιον της Γερουσίας, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Μακρόν, Πατρίκ Στροζντά, αποκάλυψε ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε τα διπλωματικά του διαβατήρια –τα οποία όφειλε να έχει παραδώσει– περί τις είκοσι φορές.
Πολιτικοί αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στον Γάλλο πρόεδρο για την «ύποπτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, ανοχή του προέδρου απέναντι στις παράνομες ενέργειες του χαμηλόβαθμου συνεργάτη του.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά θα καταθέσει τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.