ΚΟΣΜΟΣ

Επτασφράγιστο μυστικό η τιμή πώλησης του Chrysler Building

Επτασφράγιστο μυστικό η τιμή πώλησης του Chrysler Building

Πριν δύο σχεδόν εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι πωλείται το Chrysler Building, ο εμβληματικός ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ουρανοξύστες στον πλανήτη, πωλείται. Όμως μέχρι σήμερα, η τιμή πώλησης δεν έχει ανακοινωθεί, φουντώνοντας τα σενάρια γύρω από τον μελλοντικό αγοραστή ή την χρήση του κτιρίου.

Ιδιοκτήτες του είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Council) και  η κατασκευαστική νεοϋορκέζικη εταιρεία Tishman Spreyer, οι οποίοι απέκτησαν τον ουρανοξύστη το 2008 έναντι 800 εκατ. δολαρίων. 

Αναλυτές της αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι δύσκολα το ταμείο θα εξασφαλίσει το ίδιο ποσό και η η εταιρεία CBRE, που θα αναλάβει το μάρκετινγκ της πώλησης, μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει την τιμή πώλησης.

Πάντως, το συνολικό ποσό συνδέεται και με την ενοικίαση του οικοπέδου πάνω στο οποίο είναι χτισμένος ο ουρανοξύστης (σύμφωνα με το Bloomberg, το ετήσιο νοίκι είχε διαμορφωθεί από το 2017 και μετά στα 32,5 εκατομμύρια δολάρια).

eptasfragisto-mystiko-i-timi-polisis-toy-chrysler-building0

Εκτός από τον επόμενο ιδιοκτήτη – αν βρεθεί – και  το μέλλον του Chrysler Building είναι αβέβαιο.

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν την Amazon να είναι κοντά σε συμφωνία για ενοικίαση μέρους του χώρου.

Από την πλευρά του, ο κριτικός αρχιτεκτονικής Πολ Γκόλντερμπεργκερ, δήλωσε  ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μετατροπή του Chrysler Building σε κτίριο κατοικιών.

eptasfragisto-mystiko-i-timi-polisis-toy-chrysler-building1
Η αναγνωρίσιμη κορυφής του αρτ ντεκό ουρανοξύστη, καλυμμένη από ατσάλι Nirosta και διανθισμένη με τριγωνικά παράθυρα

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι ανάλογη αυτής που επελέγη για το περίφημο Woolworth Building, που το Chrysler Building ξεπέρασε σε ύψος για να γίνει το υψηλότερο κτίριο (τίτλο, τον οποίο λίγο αργότερα έχασε από το Empire State Building).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ