ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit

Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκκληση στη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. απηύθυνε, χθες, σε επιστολή της, η διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναφέροντας ότι οι συμπατριώτες της δεν λησμόνησαν ότι η Βρετανία αντιμετώπισε τη Γερμανία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κραμπ αναφέρει στην επιστολή της, την οποία υπογράφουν Γερμανοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες ότι «χωρίς το μεγάλο σας έθνος, η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Μετά τη φρίκη του πολέμου, η Βρετανία δεν μας εγκατέλειψε και μας καλωσόρισε ως ανεξάρτητο έθνος και ευρωπαϊκή δύναμη.

Θα επιθυμήσουμε το θρυλικό βρετανικό “μαύρο” χιούμορ και τις επισκέψεις στην παμπ για μία μπίρα. Θα επιθυμήσουμε το τσάι με γάλα και την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου και πάνω απ’ όλα θα επιθυμήσουμε τους Βρετανούς». Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Times.

Στο μεταξύ, αδιέξοδο σημειώθηκε στις συνομιλίες μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της αντιπολίτευσης στη Βρετανία με στόχο την εξεύρεση λύσης για προώθηση σχεδίου ενόψει του Brexit.

Η κ. Μέι εμφανίστηκε χθες αποφασισμένη να μη μεταβάλει τις «κόκκινες γραμμές» της, που περιλαμβάνουν την έξοδο της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνήθηκε να συναντηθεί με την πρωθυπουργό, εφόσον αυτή δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Η κ. Μέι, η οποία επέζησε πρότασης μομφής των Εργατικών αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή της δεν έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Λήψη μέτρων

Το πολιτικό χάος στη Βρετανία οδήγησε τα κράτη της Ενωσης να προετοιμαστούν για «άτακτη» έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η Γαλλία και άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ και προσλάβει χιλιάδες εργαζομένους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου της Βρετανίας και τις επιπτώσεις αυτής στις μεταφορές και στο εμπόριο. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ενισχύσει σημαντικά τις τελωνειακές υπηρεσίες στο λιμάνι του Καλαί.

Αντιμέτωπη με συσπείρωση των εσωκομματικών της αντιπάλων βρίσκεται η Τερέζα Μέι. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εκμεταλλεύθηκε χθεσινή ομιλία του για να κατηγορήσει τη Μέι για έλλειψη επινοητικότητας, η οποία θα προσέφερε στη Βρετανία τη δυνατότητα Brexit με επωφελείς όρους.

Ο Τζόνσον, που δεν κρύβει τις πρωθυπουργικές του φιλοδοξίες, είπε ότι η Μέι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την ήττα της πρότασής της για σχέδιο εξόδου για να υποχρεώσει την Ε.Ε. να προσφέρει στο Λονδίνο συμφωνία με καλύτερους όρους. Ο πρώην ΥΠΕΞ απέφυγε, όμως, να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα στηρίξει τη Μέι ως επικεφαλής των Συντηρητικών, σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών. «Γυρίστε πίσω στις Βρυξέλλες και φέρτε καλύτερη συμφωνία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, παρότι οι ηγέτες της Ενωσης έχουν επιμείνει ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

Τη Δευτέρα, η Τερέζα Μέι θα δημοσιοποιήσει το ανανεωμένο σχέδιό της για Brexit, προτού αυτό τεθεί υπόψη της Βουλής για ψήφιση στις 29 Ιανουαρίου.