ΚΟΣΜΟΣ

Το διαζύγιο του ενός τρισ. δολαρίων

Το διαζύγιο του ενός τρισ. δολαρίων

Στα 25 χρόνια γάμου της με τον Τζεφ Μπέζος, η Μακένζι Μπέζος υπήρξε μια πιστή πρέσβειρα της Amazon, της εταιρείας που έκανε αυτή και τον σύζυγό της τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Υπήρξε βασικό στέλεχος από τη γέννηση της εταιρείας και εργάστηκε εντατικά για το επιχειρηματικό πλάνο της. Ηταν η πρώτη λογίστρια της Amazon και συμμετείχε στη μετατροπή της από ένα μικρό διαδικτυακό βιβλιοπωλείο στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι σήμερα – τη δεύτερη εταιρεία στην αμερικανική ιστορία με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του ενός τρισ. δολ. 

Η Μπέζος, 48 ετών, είναι μυθιστοριογράφος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της διαμορφώθηκε από την Amazon. Η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, ότι παίρνει διαζύγιο από τον σύζυγό της μπορεί να το αλλάξει αυτό.  

Κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών, καθώς η Amazon αναπτυσσόταν, η κ. Μπέζος εμφανίστηκε με τον σύζυγό της σε σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, τα πάρτι για το Οσκαρ του Vanity Fair και τις Χρυσές Σφαίρες. Το 2012 υπήρξε οικοδέσποινα στο Γκαλά του Μητροπολιτικού Μουσείου. Αλλά η κ. Μπέζος προφύλαξε την ιδιωτικότητα του βίου της, προτιμώντας να εστιάσει το ενδιαφέρον της στη συγγραφή και στα παιδιά της. Σπάνια εμφανιζόταν σε δημόσια θέα για να προωθήσει τα βιβλία της και να υπερασπιστεί την εταιρεία του συζύγου της. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ίδια, μία γυναίκα που ζει μια ιδιωτική ζωή και που πιθανώς να πάρει ένα από τα ακριβότερα διαζύγια μέχρι σήμερα. 

Η Μακένζι Τερτλ, μία πολλά υποσχόμενη συγγραφέας, γνώρισε τον σύζυγό της στο D.E.Shaw, μία χρηματιστηριακή εταιρεία, όπου ο Μπέζος, επιστήμονας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε γίνει αντιπρόεδρος. 

Οπως δήλωσε στη Vogue, ανέλαβε την θέση της διοικητικής υπαλλήλου προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς, ενώ εργαζόταν πάνω στα μυθιστορήματά της. Σύντομα, όμως, ερωτεύτηκε το γέλιο του άνδρα που εργαζόταν στο διπλανό γραφείο. Οπως δήλωσε σε μία συνέντευξη του 2013, «ήταν έρωτας με το πρώτο άκουσμα». 

Μετά τρεις μήνες ραντεβού, αρραβωνιάστηκαν και παντρεύτηκαν λίγο αργότερα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο Τζεφ Μπέζος ήταν 30 ετών και η Μακένζι 23. 

Συχνά περιγράφει τον εαυτό της ως μία εσωστρεφή βιβλιόφιλο, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνει κανείς με τον Τζεφ Μπέζος, έναν αλαζονικό επιχειρηματία. Εξαρχής ο Μπέζος γνώριζε ότι ήθελε να ανατρέψει το παραδοσιακό λιανεμπόριο χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο. Αμέσως ίδρυσε την Αmazon ως ένα επιτυχημένο βιβλιοπωλείο του Ιντερνετ και στη συνέχεια άρχισε να επεκτείνεται πουλώντας μουσική, βίντεο, φάρμακα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Από το νοίκι στην έπαυλη

Η Μακένζι, η οποία αρχικά ζούσε με τον σύζυγό της σε ένα ενοικιασμένο σπίτι στα περίχωρα του ανατολικού Σιάτλ, συμμετείχε δυναμικά στην επιχείρηση από την ίδρυσή της. Επιπροσθέτως, από την εργασία της ως λογίστρια, βοήθησε στην επιλογή ονομάτων για την εταιρεία αλλά και στην αποστολή πακέτων.

Το 1999 μετακόμισε σε μία έπαυλη δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στη Μεδίνα της Ουάσιγκτον και έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Καθώς η οικογένεια άρχισε να συγκεντρώνει πλούτη, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την κανονικότητα του βίου της. Απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά, τα οποία πήγαινε στο σχολείο με ένα Honda και στη συνέχεια μετέφερε τον Τζεφ Μπέζος στο γραφείο του. Καθώς η εταιρεία αναπτυσσόταν, η κ. Μπέζος εστίασε το ενδιαφέρον της στην οικογένεια και στις συγγραφικές της φιλοδοξίες. Δαπάνησε μία δεκαετία για το πρώτο της μυθιστόρημα, και σηκωνόταν νωρίς το πρωί για να γράψει. Η «Δοκιμασία του Λούθερ Ολμπραϊτ» κυκλοφόρησε το 2005.

Αγκαλιάστηκε από τους κριτικούς και διηγείται την ιστορία ενός μηχανικού, η ζωή του οποίου εξελίσσεται τη δεκαετία του 1980. 

Το 2013 δημοσίευσε το δεύτερο βιβλίο της «Παγίδες», που ακολουθεί τις περιπέτειες της Τζέσικα Λέσινγκ, μιας απομονωμένης ηθοποιού, που φανερώνεται για να αντιμετωπίσει τον πατέρα της, έναν απατεώνα ο οποίος την πουλάει στους παπαράτσι επί χρόνια. 

Λίγα είναι γνωστά για τους οικονομικούς διακανονισμούς του ζευγαριού. Τα διαζύγια καθορίζονται από τους πολιτειακούς νόμους και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην πολιτεία της Ουάσιγκτον όπου τα χρήματα που συγκεντρώνονται μετά τον γάμο διανέμονται στους δύο συζύγους. 

Αλλά οι δικηγόροι πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο οι Μπέζος να ακολουθήσουν αυτή την αρχή. Προφανώς, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Ουίλιαμ Ζαμπέλ, οι Μπέζος θα διαπραγματευθούν προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να διανείμουν την αξία των μετοχών της Amazon.

Διαφορετική αντιμετώπιση

Η Μπέζος διατήρησε χαμηλό προφίλ τις τελευταίες εβδομάδες, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το διαζύγιο. Ο Τζεφ Μπέζος, αντιθέτως, εξακολούθησε να εμφανίζεται δημόσια και παρέστη στη δεξίωση μετά τις Χρυσές Σφαίρες με τη Λορίν Σάντσεζ, μία πρώην παρουσιάστρια της τηλεόρασης με την οποία φημολογείται ότι διατηρεί σχέση. 

Παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κ. Μπέζος. Αν εξακολουθήσει να γράφει και να δημοσιεύει, πιθανώς να βρει ένα πιο δεκτικό κοινό ανάμεσα στους ανεξάρτητους βιβλιοπώλες. Κάποια διευθυντικά στελέχη εκδοτικών οίκων, τα οποία δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, διαβεβαιώνουν για την τεράστια επιτυχία που θα έχουν τα απομνημονεύματα της Μπέζος, αν θελήσει ποτέ να τα γράψει.