ΚΟΣΜΟΣ

Με ηχηρές απουσίες ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Με ηχηρές απουσίες ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Από σήμερα,  21 Ιανουαρίου, έως και τις 25/ η οικονομική και πολιτική αφρόκρεμα του πλανήτη θα βρίσκεται στο Νταβός για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αντίθετα όμως με τις περασμένες χρονιές, φέτος στο χιονισμένο, ειδυλλιακό χειμερινό θέρετρο στις ελβετικές Άλπεις θα υπάρχουν αρκετές ηχερές απουσίες.  

Αρχικά, δεν θα παρευρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και σύσσωμη η αμερικανική αποστολή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Απόντες θα είναι επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαχειρίζεται την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων», και  η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι , λόγω των εσωτερικών ραγδαίων εξελίξεων για το Brexit .

Σχεδόν κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα δώσει το παρών εκτός δύο: την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε θα βρεθεί στο Νταβός ως πρόεδρος του G20 ενώ Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει και ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Γιαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θα παρουσιάσει «το νέο πρόσωπο της Βραζιλίας, απελευθερωμένο από ιδεολογικά δεσμά και διαφθορά».

Ωστόσο, παρά την απουσία ηγετών μεγάλων οικονομιών, περισσότεροι από 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσωπικότητες αναμένεται να παραβρεθούν στο αλπικό θέρετρο.