ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Συρία ανήκει στους Σύρους και θα την επιστρέψουμε στους ιδιοκτήτες της

Ερντογάν: Η Συρία ανήκει στους Σύρους και θα την επιστρέψουμε στους ιδιοκτήτες της

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία να αποτύχει, όπως συνέβη στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην περιοχή όπου επιχειρούν Κούρδοι μαχητές. Επεσήμανε δε ότι «η Συρία ανήκει στους Σύρους» και ως εκ τούτου «η Τουρκία θα την επιστρέψει στους ιδιοκτήτες της». 

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με όσους επιθυμούν να της παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη για την προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι θα λάβει μέτρα στη Συρία αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις Ενρτογάν έρχονται μερικές ώρες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όπου συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η τουρκική κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη καθώς και στη Μάνμπιτζ που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα, αν οι ΗΠΑ δεν απέσυραν τις κουρδικές πολιτοφυλακές από την περιοχή. 

Μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα 2.000 αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν ανέβαλε την στρατιωτική επιχείρηση.