ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια συναγερμού η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια

Δέκα φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια συναγερμού η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Σκόπια

Έως τις 23 Ιανουαρίου παρέτειναν τις σχολικές διακοπές τους οι αρχές της ΠΓΔΜ ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους κατοίκους από την επικίνδυνη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα επίπεδα της οποίας έχουν εκτιναχθεί σε τιμές 10 φορές μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αρχές στα Σκόπια, όπου οι προστατευτικές μάσκες προσώπου συνιστούν κοινό θέαμα, παραχώρησαν δωρεάν διαδρομές με τραίνα και λεωφορεία και διπλασίασαν το κόστος στάθεμευσης σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τη χρήση αυτοκινήτου, ενώ «αναγκαστικές» άδειες από την εργασία τους χορηγήθηκαν σε πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες αλλά και σε ηλικιωμένους.

«Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ‘Μακεδονία’, δηλώνει στο Reuters ο Jani Makraduli, αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος.

Την επώδυνη κατάσταση  κάθε χειμώνα, επιδεινώνει ένα μείγμα καυσαερίων από παλιά αυτοκίνητα, τα προϊόντα της καύσης του άνθρακα από μία γηρασμένη βιομηχανία, αλλά και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και η χρησιμοποίηση για θέρμανση στερεών καυσίμων.

H κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προσπαθεί να δώσει κίνητρα για να στρέψει τους κατοίκους σε πιο οικολογικά μέσα θέρμανσης.

Θέσπισε επίσης πρόσφατα αυστηρότερους ελέγχους για τις εκπομπές βιομηχανικών αερίων, πολιτικές όμως  που κρίνονται από πολλούς ως ανεπαρκείς.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις κυβερνητικές δραστηριότητες, ειδικά στον ενεργειακό τομέα που βασίζεται εν πολλοίς στον, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον, λιγνίτη, δεν είναι ξεκάθαρο και ότι οι βελτιώσεις καθυστερούν πάρα πολύ.

«Πνίγουμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας» λέει ο κάτοικος των Σκοπίων, Πέταρ Στεφανόφκσι. «Τα εναλλακτικά μέσα θέρμανσης είναι ακριβά, υπάρχου πάρα πολλά αυτοκίνητα και τα νέα κτίρια έχουν δημιουργήσει ένα 'Σινικό Τείχος' που παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ περίπου 1.350 θάνατοι συσχετίζονται με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, κάτι που έχει κόστος ίσο με το 3,2 % του εθνικού προϊόντος της χώρας, ή ποσό άνω των 360 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο