ΚΟΣΜΟΣ

Το τείχος στο Μεξικό δεν εμποδίζει τη διακίνηση ναρκωτικών

Το τείχος στο Μεξικό δεν εμποδίζει τη διακίνηση ναρκωτικών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καμία αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της εισόδου ναρκωτικών στις ΗΠΑ δεν θα είχε το τείχος που προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα, Χοακίν Γκουζμάν «Ελ Τσάπο», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Οι μαρτυρίες στη δίκη του «Ελ Τσάπο» δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών που εισήλθαν στις ΗΠΑ ήταν κρυμμένο σε νόμιμα φορτία εμπορευμάτων ή σε κρύπτες επιβατικών αυτοκινήτων, ενώ άλλα «πέρασαν» τα σύνορα χάρη σε επαγγελματικά κατασκευασμένες σήραγγες κάτω από τη συνοριογραμμή.

Η δίκη του «Ελ Τσάπο» απέδειξε ότι οι κομπασμοί του Τραμπ περί μείωσης στο ήμισυ των ποσοτήτων ναρκωτικών που εισέρχονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι ανεδαφικοί.

Σε μία περίοδο της «σταδιοδρομίας» του, ο «Ελ Τσάπο» επέλεξε να αποστέλλει φορτία κοκαΐνης κρυμμένα σε κονσέρβες καυτερής πιπεριάς, που διέρχονταν τα σύνορα των ΗΠΑ. Αλλη μέθοδος του καρτέλ της Σιναλόα αφορούσε την απόκρυψη φορτίων ηρωίνης σε ειδικά διαμορφωμένες στεγανές κρύπτες δεξαμενών πετρελαίου και μαγειρικού ελαίου, σε συρμούς εμπορικών αμαξοστοιχιών. Το καρτέλ είχε μάλιστα δημιουργήσει εταιρείες «βιτρίνες», οι οποίες αφού εισήγαγαν μερικά νόμιμα φορτία μέσω σιδηροδρόμου, συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους με μοναδικό φορτίο κοκαΐνη και ηρωίνη.

Η αγαπημένη μέθοδος του «Ελ Τσάπο», όμως, ήταν οι σήραγγες κάτω από τα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Οι σήραγγες αυτές, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ήταν εξοπλισμένες με όλες τις ανέσεις, όπως κλιματιστικά μηχανήματα, καθώς και με σύστημα μικρού ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ο οποίος διευκόλυνε τους διακινητές. Μία από τις σήραγγες αυτές συνέδεε αγρόκτημα στην Αγουα Πριέτα του Μεξικού με αποθήκη στην κωμόπολη Ντάγκλας της Αριζόνα, λίγα τετράγωνα από το αρχηγείο των αμερικανικών τελωνείων.