ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαδούρο καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις

Ο Μαδούρο καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις

Σε διάγγελμά του προς τον λαό της Βενεζουέλας αμέσως μετά την αναγνώριση του ηγέτη αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουάιντο, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας από τις ΗΠΑ, ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τον Τραμπ για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δίνοντας προθεσμία 72 ωρών στα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν από την χώρα.

Επίσης, ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να διατηρήσουν την ενότητα και την πειθαρχία τους. Ακολούθως, με κοινοποίηση του στο Twitter, o Βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν αναγνωρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία.

Νωρίτερα, κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση». «Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στις πόλεις της νοτιοαμερικάνικης χώρας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Μαδούρο και τη στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.