ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Μία προς μία οι νοτιοαμερικανικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Γκουάιντο ως πρόεδρο

Βενεζουέλα: Μία προς μία οι νοτιοαμερικανικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Γκουάιντο ως πρόεδρο

Άμεση ανταπόκριση έλαβε το κάλεσμα Τραμπ προς τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της αμερικανικής ηπείρου για αναγνώριση του ηγέτη της αντίπολιτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ως νομίμου μεταβατικού προέδρου της χώρας. Νωρίτερα σήμερα, εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Γκουάιντο αυτοανακήρυχθηκε νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, με σκοπό να ηγηθεί μία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Συγκεκριμένα, τον Γκουάιντο έχουν ήδη αναγνωρίσει με επίσημες ανακοινώσεις τους οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης, της Βραζιλίας, του Περού, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα και της Κολομβίας.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Μεξικό απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, ανακοινώνοντας ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και κάνοντας λόγο για «δημοκρατική λύση» στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Τη στήριξη της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε λίγο αργότερα και η κυβέρνηση της Βολιβίας.