ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κοινωνικός αναβρασμός και τουλάχιστον 13 νεκροί στις διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Κοινωνικός αναβρασμός και τουλάχιστον 13 νεκροί στις διαδηλώσεις

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, την ώρα που η χώρα βιώνει σοβαρή κοινωνική, πολιτική και διπλωματική κρίση.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS) στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη, μια μη κυβερνητική οργάνωση, προσκείμενη στην αντιπολίτευση. 

venezoyela-koinonikos-anavrasmos-kai-toylachiston-13-nekroi-stis-diadiloseis0

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας.

venezoyela-koinonikos-anavrasmos-kai-toylachiston-13-nekroi-stis-diadiloseis1

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές τωνΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

venezoyela-koinonikos-anavrasmos-kai-toylachiston-13-nekroi-stis-diadiloseis2

Την ώρα των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, μιλώντας από το παλάτι Μιραφλόρες στους υποστηρικτές του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις, δίνοντας προθεσμία 72 ωρών στα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν από την χώρα. Επίσης, ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να διατηρήσουν την ενότητα και την πειθαρχία τους και να σταθούν στο πλευρό του και ο στρατός – που ήδη ήταν σε ετοιμότητα στους δρόμους – δήλωσε την πίστη του στο πρόεδρο της χώρας. 

venezoyela-koinonikos-anavrasmos-kai-toylachiston-13-nekroi-stis-diadiloseis3

Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

venezoyela-koinonikos-anavrasmos-kai-toylachiston-13-nekroi-stis-diadiloseis4