ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραμπ-Πελόσι συμφωνούν ότι διαφωνούν – Συνεχίζεται το shutdown

ΗΠΑ: Τραμπ-Πελόσι συμφωνούν ότι διαφωνούν – Συνεχίζεται το shutdown

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι τον τερματισμό του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος.

Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε η κίνηση της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων να μπλοκάρει την καθιερωμένη προεδρική ομιλία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Πρόκειται για μία πολιτική πρωτοβουλία που δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική ιστορία και υπογραμμίζει την οξεία επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ της Πελόζι και του Τραμπ, αλλά και την ουσιαστική κλιμάκωση της κομματικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον, σχολιάζει το Politico.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown0

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο επέκριναν την Πελόζι για την απόφασή της, κατηγορώντας την ότι εμπλέκεται πλέον σε μία φθηνή πολιτική αντιπαράθεση, που έχει προσχεδιαστεί ώστε να προκαλέσει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Η Πελόζι, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια με την υποστήριξη των μελών του κόμματος της, δεν υποχωρεί, ενώ ο Τραμπ προσπάθησε να βρει κάποια εναλλακτική λύση αντί της καθιερωμένης ομιλίας του, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρόεδρου Τραμπ και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο μιας πολιτικής σύγκρουσης, η οποία δεν φαίνεται ότι θα τερματιστεί σύντομα.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown1

Κατά την περίοδο αυτή, το μόνο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν ο Τραμπ και η Πελόζι είναι ότι δεν μπορούν να βρεθούν και να συζητήσουν έστω και για μία ώρα, ακόμη κι εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Τώρα, η Νάνσι Πελόζι ή η ‘’Νάνσι’’, όπως την αποκαλώ δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια και είναι πιο σημαντικό, ότι δεν θέλει να ακούσει τους Αμερικανούς να ακούνε την αλήθεια» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της Πελόζι ότι δεν θα επιτρέψει την ψήφιση της απόφασης και τις διαδικασίες, για την πραγματοποίηση της προεδρικής ομιλίας. «Είναι εξευτελιστικό» πρόσθεσε ο Τραμπ.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown2

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε αμέσως μετά να εννοηθεί, ότι θα πραγματοποιήσει την ομιλία του εκτός της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Θα κάνουμε κάτι εναλλακτικό. «Θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό αργότερα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Νωρίτερα χθες, με επιστολή του προς την Πελόζι, ο πρόεδρος Τραμπ υπαινίχθηκε πως η ετήσια ομιλία του θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι από την πλευρά της προσπάθησε αποτελεσματικά να ακυρώσει την πραγματοποίηση της ομιλίας, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και ειδικότερα το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στους εργαζόμενους, να προστατεύσουν το κτίριο κατά την συγκεκριμένη ώρα πραγματοποίησης της προεδρικής ομιλίας, χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown3

«Θα είναι πολύ λυπηρό για την χώρα μας, αν η καθιερωμένη προεδρική ομιλία δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της, ενώ είναι σημαντικό σύμφωνα με το πρόγραμμα, να γίνει στο ίδιο κτίριο!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Πελόζι απάντησε με μία επιστολή: Όχι στην δική μου Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ίδια έγραψε στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα ψηφίσει κάτι που θα δίνει το πράσινο φως για την εμφάνισή του στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων, μέχρι τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown4

«Αναμένω να σας καλωσορίσω στην Βουλή των Αντιπροσώπων σε μία αμοιβαία συμφωνημένη ημερομηνία για το προεδρικό διάγγελμα, όταν η κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά η Πελόζι στην επιστολή της, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθούν οι προθέσεις της.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν την Πελόζι, κατηγορώντας την ότι βάζει τον κομματισμό, πάνω από την ευθύνη της για την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και για την χώρα.

«Είναι πολύ απογοητευτικό. Δεν μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι μία πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα έβαζε τόσο ψηλά τις πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι το προεδρικό διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος», δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. «Αυτό δείχνει ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι περισσότερο πολιτικοποιημένη, από το να είναι μία πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Πελόζι αρνήθηκε να υποχωρήσει απέναντι στην απαίτηση του προέδρου Τραμπ για την οικονομική δαπάνη κατασκευής του τείχους με το Μεξικό, ενώ αποδίδει την ευθύνη για την μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκλειστικά στον πρόεδρο Τραμπ.

Η Πελόζι και οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν μπορούν να αποδεχτούν ως συνηθισμένη, μία κατάσταση παρατεταμένης διακοπής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που συνεχίζεται για 33η ημέρα και δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για την λήξη της.

«Η αντίδρασή μου είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε την κυβέρνηση, τελεία και παύλα», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγερ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την διακοπή λειτουργίας μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Και δεν υπάρχει δικαιολογία για την αιτία που το κάνουμε τώρα, αλλά και για να το ξανακάνουμε κάθε φορά που διαφωνούμε. Είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τεχνικά ο Τραμπ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς την έγκριση της Πελόζι. Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, η αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο στην ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία και στην συνεργασία της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία στις ΗΠΑ.

Η Πελόζι μπορεί να μπλοκάρει την ψήφιση της σχετικής απόφασης για την ομιλία του Τραμπ και την όλη διαδικασία.

ipa-tramp-pelosi-symfonoyn-oti-diafonoyn-amp-8211-synechizetai-to-shutdown5

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στην Πελόζι μέσω της εισαγωγής μιας απόφασης από τον ΜακΚάρθι, για την πραγματοποίηση του προεδρικού διαγγέλματος στις 29 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, μέσω της αναβολής της προεδρικής ομιλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι ποντάρουν πολιτικά στην διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για την Πελόζι, στην αμερικανική κοινή γνώμη.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος στην Αμερική, ο οποίος να συμφωνεί με αυτή την στάση», είχε δηλώσει ο ΜακΚάρθι πριν από την χθεσινή απάντηση της Πελόζι προς τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε μιλήσει με την Πελόζι στην ολομέλεια το βράδυ της Τρίτης – πριν από την επίσημη αντίδραση του Τραμπ με την επιστολή του- και του είχε πει ότι η ίδια δεν είχε λάβει αποφάσεις για το πως θα χειριστεί το ζήτημα.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Λευκού Οίκου ενθαρρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να συνεχίσει τον αγώνα του, για να κάνει την προεδρική ομιλία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα φαινόταν ότι υποχωρεί πολιτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ