ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τριάντα νεκροί ημερησίως για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό από το 2014

Αφγανιστάν: Τριάντα νεκροί ημερησίως για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό από το 2014

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 45.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, αρχής γενομένης το 2014, στο πλαίσιο του αγώνα των κυβερνητικών δυνάμενων εναντίον των ανταρτών των Ταλιμπάν.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε ανακοινώσει ο Γκάνι την περασμένη χρονιά, όταν είχε δηλώσει ότι περίπου 28.000 Αφγανοί ένστολοι έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος από το 2015.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Αφγανό πρόεδρο, οι απώλειες των διεθνών δυνάμεων που στηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν, είναι λιγότερες από 72, αποτέλεσμα της αποχώρησης των περισσότερων διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα στα τέλη του 2014. «Αυτό δείχνει ποιος πολεμάει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάνι, μιλώντας από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ανακοίνωση εκ μέρους της αφγανικής κυβέρνησης ήρθε σε μία χρονική στιγμή που διεξάγεται σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των Ταλιμπάν και της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στη χώρα. Οι συναντήσεις, οι οποίες διεξάγονται κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, έχουν σκοπό να δώσουν τέλος στα 17 χρόνια εχθροπραξιών που μαστίζουν τη χώρα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό Αφγανιστάν, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων από τη μία πλευρά, και βασικότερα τους δικούς μας δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικά μας δημοκρατικά δικαιώματα», υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών μονάδων, αστυνομικών τμημάτων και φυλακίων αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των Ταλιμπάν, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει το αφγανικό κράτος να κρατά στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων από τις επιθέσεις, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που βρίσκονται στη χώρα.

Ο αριθμός των απωλειών είναι τεράστιος για οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη, αντιστοιχώντας σε περίπου τριάντα νεκρούς ημερησίως. Ενδεικτικά, η τελευταία επίθεση των ανταρτών εναντίον ενός κέντρου εκπαίδευσης των υπηρεσιών πληροφοριών, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ, άφησε περισσότερους από σαράντα στρατιώτες νεκρούς.

Η φυγή των περισσότερων διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα το 2014 έχει μεγαλώσει σημαντικά την ισχύ των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν πάρει υπό τον έλεγχο τους μεγάλες εκτάσεις της χώρας, που προηγουμένως στρατοπέδευαν αμερικανικές, βρετανικές και άλλες ξένες δυνάμεις.

Τέλος, πρωτοφανής είναι και ο αριθμός των απωλειών του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 10.000 Αφγανοί πολίτες εχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν το 2017.