ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Κόντε κατά Μέρκελ και Μακρόν

Επίθεση Κόντε κατά Μέρκελ και Μακρόν

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε χθες τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι μιλούν περί Eυρωπαϊκής Eνωσης την ώρα που «σκέφτονται μόνο το εθνικό συμφέρον τους». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ιταλό πρωθυπουργό ήταν η γαλλογερμανική συμφωνία στο Ααχεν, στην οποία χαρακτηρίζεται προτεραιότητα το να αποκτήσει η Γερμανία μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μας δουλεύετε», είπε ο Κόντε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Πάντα δεν λέγαμε ότι την έδρα πρέπει να την πάρει η Ευρώπη ως σύνολο;». Η διαμάχη δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν καμία πρόθεση να αυξήσουν τον αριθμό των μονίμων μελών, ούτε για να δεχθούν τη Γερμανία ούτε για να δεχθούν συνολικά την Ε.Ε.

Ομως για τον Κόντε είναι μια ένδειξη του πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι σύμμαχοί μας δεν μπορούν να πιστεύουν ότι θα καθόμαστε ήσυχοι σε ένα τραπέζι και θα προσυπογράφουμε αποφάσεις που έλαβαν άλλοι», είπε. «Γιατί να λαμβάνω μέρος σε συνόδους κορυφής αν έχουν ήδη αποφασίσει τα πάντα;». Ο Κόντε έκανε, επίσης, λόγο για άνισες οικονομικές σχέσεις. «Σας φαίνεται λογικό, ενώ παντού γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις και ενώ εδώ έχουν εισβάλει ένα σωρό ξένες εταιρείες, όταν η Fincantieri προσπαθεί να επενδύσει στη Γαλλία, να επεμβαίνει η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού;» ρώτησε.

Η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι ευθύνη της Γαλλίας και άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στα νερά της Μεσογείου. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι εξακολουθεί να απαγορεύει την αποβίβαση των 47 προσφύγων και μεταναστών που έχει διασώσει το σκάφος «Sea Watch». Λόγω των εξαιρετικά αντίξοων καιρικών συνθηκών, επέτρεψε στο «Sea Watch» να εισέλθει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και να παραμείνει δύο μίλια ανοικτά των Συρακουσών.