ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση για την «ισχυρή απάντηση» της ΕΕ εξέφρασε ο Χουάν Γκουαϊντό

Ικανοποίηση για την «ισχυρή απάντηση» της ΕΕ εξέφρασε ο Χουάν Γκουαϊντό

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό εξέφρασε ικανοποίηση για την «ισχυρή» απάντηση της ΕΕ, η οποία «βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση» ζητώντας από τον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η απάντηση της Ευρώπης ήταν ισχυρή, πολύ θετική, πολύ παραγωγική για τη Βενεζουέλα, αυτό δίνει χρόνο στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στο τέλος του σφετερισμού, σε μια μεταβατική κυβέρνηση και σε ελεύθερες εκλογές οι οποίες είναι ο στόχος μιας μεταβατικής προεδρίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στο Καράκας.

Ο Χουάν Γκουαϊντό κάλεσε τους στρατιωτικούς και τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας να συμπαραταχθούν με το στρατόπεδό του, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ "θα λάβει νέα μέτρα" αν δεν προκηρυχθούν εκλογές "μέσα στις επόμενες ημέρες" στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της "αναγνώρισης της ηγεσίας" στη χώρα.

Λίγο νωρίτερα, η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο έδωσαν "οκτώ ημέρες" στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει νέες εκλογές, διαφορετικά δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως "πρόεδρο" της χώρας.

«Οι ευχαριστίες μας και η ευγνωμοσύνη μας» στην Ευρώπη, αντέδρασε ο Χουάν Γκουαϊδό μιλώντας από το Καράκας: «Νομίζω ότι η Ευρώπη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της πίεσης».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως εάν η έκκληση για εκλογές πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, «ειδικοί» θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών αυτών, οι οποίες μπορεί να γίνουν έπειτα από μήνες για να διασφαλιστεί ότι είναι πράγματι  «ελεύθερες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο απέρριψε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του Μαδούρο στο Καράκας:« Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει οκτώ ημέρες (για να οργανώσουμε εκλογές)… κανείς δεν δίνει εντολές στους πολίτες της Βενεζουέλας!».

Την προηγούμενη, ο Νικολάς Μαδούρο είχε απαντήσει σε έκκληση του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ για ελεύθερες εκλογές: «Αν θέλουν εκλογές, ας τις κάνουν στην Ισπανία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ