ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στις Φιλιππίνες την ώρα της λειτουργίας

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στις Φιλιππίνες την ώρα της λειτουργίας

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 77 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, όταν εξερράγησαν δύο βόμβες, μία μέσα σε καθεδρικό ναό και μία στο εξωτερικό του στο νησί Χολό, στις νότιες Φιλιππίνες, περιοχή που σπαρασσόταν για δεκαετίες από ένοπλες συγκρούσεις και είναι το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF).

Η Αμπού Σαγιάφ συστήθηκε τη δεκαετία του 1990, όπως πιστεύεται, χάρη στη χρηματοδότηση ενός μέλους της οικογένειας του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Ασίας, στις απώλειες συμπεριλαμβάνονται πολίτες και αρκετοί άνδρες του στρατού, οι οποίοι έσπευσαν στην εκκλησία αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα. Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα. 

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλέυονται σε κρίσμη κατάσταση. 

Ο επικεφαλής της περιφερειακής γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, Γκρασιάνο Μιχάρες, δήλωσε ότι «ολόκληρο το Μιντανάο τελεί υπό στρατιωτικό νόμο άρα ερευνούμε αν υπήρξαν λάθη στην ασφάλεια». 

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης στο νησί Χολό.  Είναι εξάλλου ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία αυτής της νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.

«Δεν κλίνουμε προς κάποια εκδοχή ακόμη», είπε ο Αλμπαγιάλντε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να επρόκειτο για ενέργεια οποιασδήποτε από τις οργανώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί απειλή και δρα στην περιοχή.Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ