ΚΟΣΜΟΣ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Θα ξεκινήσουμε άμεσα γεωτρήσεις πέριξ της Κύπρου

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Θα ξεκινήσουμε άμεσα γεωτρήσεις πέριξ της Κύπρου

Η Αγκυρα σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου και τα τουρκικά παράλια μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το IBNA, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα, δήλωσε πως οι γεωτρήσεις από τουρκικής πλευράς στην περιοχή θα είναι η απάντηση στις «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Παράλληλα, ο ίδιος, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, χαρακτήρισε «όνειρο» και «χάσιμο χρόνου» την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν ειλικρίνεια όλο το προηγούμενο διάστημα, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατ’ επανάληψη έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τονίζοντας πως η Τουρκία «δεν κλείνει τα μάτια της μπροστά στην έναρξη γεωτρήσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ήρθε η ώρα από ότι φαίνεται να γίνει αυτή πράξη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καταφθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία, προκειμένου να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ, αλλά και στις περιοχές για τις οποίες η Άγκυρα έλαβε την απαιτούμενη «άδεια» από το ψευδοκράτος.

«Η γεώτρηση θα ξεκινήσει, όποιος και να πει, ό,τι και να πει», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Το δεύτερο γεωτρύπανο που διαθέτουμε θα βρίσκεται στην περιοχή τον Φεβρουάριο.

Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε να το στείλουμε στη Μαύρη Θάλασσα, τώρα όμως θα το στείλουμε στην περιοχή πέριξ της Κύπρου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το γεωτρύπανο Fatih βρίσκεται αυτή την στιγμή στην περιοχή Alanya-1, οι εργασίες στο σημείο αυτό θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο. Στην συνέχεια θα το στείλουμε νοτιότερα» σημείωσε τέλος ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.