ΚΟΣΜΟΣ

Προς επικύρωση από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ

Προς επικύρωση από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ

Το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στον βορειοατλαντικό οργανισμό εστάλη στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους.

Προηγήθηκε μία «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής» κατά την οποία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας το κείμενο, αναμένοντας αντιρρήσεις, μέχρι τις 18:30' σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στη  Συμμαχία θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι.

Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ