ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης το συντομότερο σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης το συντομότερο σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης των προσώπων το συντομότερο δυνατόν αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο χθες Δευτέρα.

Για μια μεταβατική περίοδο, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα μέλη των οικογενειών τους — η διατύπωση συμπεριλαμβάνει τους υπηκόους της Ελβετίας — θα μπορούν να εισέρχονται στο ΗΒ για επισκέψεις, σπουδές ή για να εργαστούν, όπως ακριβώς και σήμερα, διαβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, για παραμονές μακρότερες από χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής, προστίθεται στο κείμενο. Αυτές οι άδειες θα είναι έγκυρες για περίοδο τριών ετών (1).

Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ