ΚΟΣΜΟΣ

Φλαμουριά 500 ετών στην Κροατία διεκδικεί τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Δέντρου του 2019»

Φλαμουριά 500 ετών στην Κροατία διεκδικεί τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Δέντρου του 2019»

Μισή χιλιετία ζωής μετρά μια φλαμουριά από την Κροατία, που διεκδικεί τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Δέντρου του 2019. Η φλαμουριά, που βρίσκεται στο χωριό Γκόρνια Στουμπίτσα στην Κροατία, έχει ιστορική σημασία, καθώς -όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης- κάτω από τη σκιά της συγκεντρώθηκαν το 1573 αγρότες που ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. 

flamoyria-500-eton-stin-kroatia-diekdikei-ton-titlo-toy-eyropaikoy-dentroy-toy-20190

Η φλαμουριά που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο καλείται να αντιμετωπίσει στον διαγωνισμό μια άλλη υποψηφιότητα, αυτή μιας βελανιδιάς ηλικίας 300 ετών από τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στο χωριό Ράνι Λουγκ στον Δήμο Τραν.

Το αιωνόβιο δέντρο έχει ύψος είκοσι μέτρα και περιφέρεια κορμού 4,80 μέτρα. 

flamoyria-500-eton-stin-kroatia-diekdikei-ton-titlo-toy-eyropaikoy-dentroy-toy-20191

Τρίτη υποψηφιότητα στον διαγωνισμό είναι αυτή ενός πλάτανου που βρίσκεται σε «νηπιακή ηλικία», καθώς είναι μόλις …200 ετών, αλλά διεκδικεί το πρώτο βραβείο.Ο πλάτανος βρίσκεται στο Κάμπενι (Campeni), στα όρη Απουσένι στη Ρουμανία και αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, η αγάπη του κόσμου γι' αυτόν, αποδείχθηκε σωτήρια, αφού, μόλις ένα χρόνο πριν, όταν είχε δοθεί εντολή κοπής του από τις τοπικές αρχές, οι πολίτες αγκάλιασαν κυριολεκτικά το δέντρο για να το σώσουν, κάτι που τελικά κατάφεραν.

flamoyria-500-eton-stin-kroatia-diekdikei-ton-titlo-toy-eyropaikoy-dentroy-toy-20192

Η ψηφοφορία για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Δέντρου του 2019 (https://www.treeoftheyear.org/home) θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη για πρώτη φορά το 2011. Από τότε  μέχρι σήμερα οι υποψηφιότητες στον διαγωνισμό αυξήθηκαν από πέντε σε 15 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξουν υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.

Για το 2019 οι 15 χώρες που κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι: Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 είχε κερδίσει η Πορτογαλία με 26.606 ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ