ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον αυτοανακηρυγμένο προέδρο Χουάν Γκουαϊδό

ap_19029646804713
guaiddooo

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, κλιμακώνοντας την τεταμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στον 35χρονο επικεφαλής του κοινοβουλίου, σε βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας», καθώς και «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος, Μάικελ Μορένο.

Το πιστό στον Νικολάς Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε στα συγκεκριμένα μέτρα μετά από αίτημα υπουργό Δικαιοσύνης Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν «προληπτικά μέτρα» κατά του Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η έρευνα κατά του επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας ξεκίνησε μετά την πρόκληση εκ μέρους του «πλήγματος στην ειρήνη» της χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στο κοινοβούλιο, ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε την κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου «τίποτα καινούργιο», τόνιζοντας ότι δεν απορρίπτει τις απειλές και τις διώξεις που δέχεται και παράλληλα «συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του».