ΚΟΣΜΟΣ

Το εχθρικό «οπλοστάσιο» ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Το εχθρικό «οπλοστάσιο» ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Σχέδια παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 εξυφαίνουν ήδη αντίπαλοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη χθεσινή κατάθεση του επικεφαλής της αμερικανικής αντικατασκοπείας, Νταν Κόουτς, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του για τις παγκόσμιες απειλές, ο Κόουτς επισημαίνει ότι ανταγωνιστές των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν «ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ήδη τις εκλογές του 2020 ως ευκαιρία προώθησης των συμφερόντων τους».

Η έκθεση του Κόουτς αναφέρει ότι «τα κράτη αυτά θα αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο για να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να υποσκάψουν τις συμμαχίες των ΗΠΑ και να διαμορφώσουν προς όφελός τους την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Εχοντας διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες τους, θα προσθέσουν νέες τακτικές στο οπλοστάσιό τους, ενόψει των εκλογών του 2020».

Η ανησυχητική πρόγνωση του Κόουτς δημοσιοποιείται δύο μόλις μήνες μετά την αποκάλυψη ότι η Μόσχα αποπειράθηκε να αναμειχθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου φθινοπώρου για το Κογκρέσο. Η προσπάθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών απέτυχε λόγω των νέων συστημάτων ηλεκτρονικής προστασίας που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι ρωσικές «εκστρατείες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα εστιάσουν στην όξυνση των κοινωνικών και φυλετικών εντάσεων, καθώς και στη συκοφάντηση Αμερικανών επικριτών του Κρεμλίνου και της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, κράτη όπως η Κίνα και το Ιράν ενισχύουν και αυτά τις ικανότητές τους στον τομέα της ηλεκτρονικής κατασκοπείας εις βάρος των ΗΠΑ, μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και συλλογής πληροφοριών.