ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Eνισχύει τη διαπραγματευτική της ομάδα προς την ΕΕ η Μέι – Ετοιμάζεται να συναντήσει τον Κόρμπιν

Brexit: Eνισχύει τη διαπραγματευτική της ομάδα προς την ΕΕ η Μέι – Ετοιμάζεται να συναντήσει τον Κόρμπιν

Μετά την ανανεωμένη αποστολή που έλαβε χθες από το κοινοβούλιο να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ και να προχωρήσει σε αλλαγές για το backstop στο ιρλανδικό σύνορο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζει να στείλει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στη βρετανική αποστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, θα μετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Διεθνούς Εμπορίου, Τζέφρι Κοξ, ο υπουργός παρά τη πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάκλεϊ και ο διαπραγματευτής για εμπορικά θέματα Κρόφορντ Φάλκονερ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Μπάκλεϊ τόνισε ότι η Βρετανία εξετάζει ήδη εναλλακτικές επιλογές για το backstop στην Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, μετά την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου με την οποία δίδεται εντολή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας. 

Παρά την επιμονή της ΕΕ να μην υπάρξουν άλλες συνομιλίες που να αφορούν την συμφωνία αποχώρησης, ο υφυπουργός για την έξοδο από την ΕΕ, Κουάσι Κουαρτένγκ, σε δηλώσεις του στο BBC, υποστήριξε ότι «υπάρχει χώρος για συμβιβασμό» στην ΕΕ, η οποία θα πρέπει να δώσει κάτι για το backstop.

«Θέλουμε συμφωνία, θέλουν συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν γίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δεν θα πάρουν ούτε μία πένα από εμάς». Εξάλλου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέες ρυθμίσεις που να ξεκαθαρίζουν αυτές τις διαφορές.

Τι αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση Μέι – Κόρμπιν

Στη σημερινή συνάντηση της πρωθυπουργού με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο δεύτερος «θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η βούληση του κοινοβουλίου και να φύγει τώρα από το τραπέζι μια έξοδος χωρίς συμφωνία», σημείωσε πηγή του κόμματος των Εργατικών. 

Ο Κόρμπιν αναμένεται να ασκήσει επίσης πιέσεις για να προωθηθεί το σχέδιο του κόμματός του για το Brexit, το οποίο προβλέπει μια τελωνειακή ένωση, μια ισχυρή σχέση ενιαίας αγοράς και μια εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτικών προδιαγραφών και περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων.

«Αυτό πρέπει τώρα να αποτελέσει το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων», κατέληξε η πηγή αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ