ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επιστρέφει στο «σπίτι» του

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επιστρέφει στο «σπίτι» του

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει στο «σπίτι» του. Στις 15 Απριλίου, ημερομηνία της γέννησης του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη και επιστήμονα, χάρη στη συνεργασία του διάσημου μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας, θα επιστρέψει με τη μορφή δανεισμού στη γενέτειρά του, το Βίντσι της Τοσκάνης, το πρώτο χρονολογημένο του σχέδιο, το διάσημο «Τοπίο».

Το πολύτιμο τούτο έργο, που έχει ταυτοποιηθεί ότι απαθανατίζει τη θέα στο Βαλντάρνο Ινφεριόρε και τη Βαλντινιέβολε, θα εκτίθεται στο Λεορντιανό Μουσείο έως τις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Λεονάρντο ντα Βίντσι. Από τις απαρχές της Ιδιοφυΐας» ( Leonardo da Vinci. All'origine del Genio).

Από το πρωτόλειο αυτό έργο, που δια χειρός του ίδιου του Λεονάρντο φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473, θα ξεκινά η ίδια η έκθεση, η θεματική της οποίας εστιάζεται στο τοπίο και τις πρώτες βιογραφικές ενδείξεις, μέσα από σημαντικά έγγραφα της αναγεννησιακής εποχής, δάνεια από το Κρατικό Αρχείο της Φλωρεντίας, που αφηγούνται την διαμονή και την επιστροφή του μεγάλου Μαέστρου στην πόλη καταγωγής του.

Πάνω από 50 εκδηλώσεις, με θέματα που καλύπτουν την επιστήμη έως τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική, έως την οινογαστρονομία και τον αθλητισμό, θα ζωντανέψουν το χωριό Βίντσι, στην επαρχία της Φλωρεντίας, για την 500η επέτειο από τον θάνατο του Λεονάρντο. Οι φετινές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή του και για τον λόγο αυτό έχουν περιληφθεί εκθέσεις που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της δημιουργικής απασχόλησης και των ενδιαφερόντων του κατεξοχήν ενσαρκωτή του αναγεννησιακού ιδεώδους του Homus Universalis: ο Λεονάρντο μπορεί να είναι γνωστός ως ζωγράφος, αλλά συνάμα ήταν αρχιτέκτονας, ανατόμος, γεωλόγος, αστρονόμος, μηχανικός.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και τα παιδικά εργαστήρια ξεχωρίζει η παρουσίαση του τόμου «Το μυστικό του Λεονάρντο», που ειδικά επιμελήθηκε ο Τζερόνιμο Στίλτον. Επιπλέον, το Λεοναρντιανό Μουσείο θα εκπροσωπηθεί και σε άλλες εκθέσεις σε πολλές ιταλικές πόλεις, μέσω των ανακατασκευασμένων προτύπων των μηχανών του Λεονάρντο, που εκτίθενται στις αίθουσές του.

Για να τιμήσει την επέτειο του περίφημου αναγεννησιακού ζωγράφου φέτος θα περάσουν από το Βίντσι οι διαδρομές του ποδηλατικού γύρου (Giro) της Ιταλίας και του αγώνα αντοχής μηχανοκίνητων των «Χιλίων Μιλίων» (Mille Miglia).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ