ΚΟΣΜΟΣ

Βουλή των Αντιπροσώπων: Κανένα κονδύλι για το τείχος του Τραμπ

Βουλή των Αντιπροσώπων: Κανένα κονδύλι για το τείχος του Τραμπ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκαθάρισε στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό την οποία εργάζεται διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης, δεν θα προβλέπεται κανένα κονδύλι για το τείχος που θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

«Δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα για το τείχος στο νομοσχέδιο», είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους την ώρα που ο  Λευκός Οίκος συμπληρώνει τις τελικές νομικές λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας. 

Παράλληλα, η Πελόζι τόνισε ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει η πρόταση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για προσωρινή προστασία διαστήματος τριών ετών για τους «Ονειροπόλους», με αντάλλαγμα ένα μόνιμο τείχος.

Τέλος, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ένα νομοσχέδιο που θα δίνει μόνιμο τέλος σε νέες αναστολές λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdowns) θα πρέπει να αποτελεί μέρος των σημερινών διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια των συνόρων. Ωστόσο, η Πελόζι  ανέφερε ότι αν οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προτάσεις για την πρόσθεση επιπλέον πυλών εισόδου ή τεχνολογιών, αυτού του είδους τα πράγματα μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, στελέχη του Λευκού Οίκου συναντώνται μυστικά με συντηρητικές πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική κοινωνία, οικοδομώντας την απαραίτητη υποστήριξη στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ώστε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση για την κήρυξη κατάστασης ανάγκης.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας που γίνεται από τα στελέχη του Λευκού Οίκου δίνεται έμφαση στη νόμιμη εξουσία που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ οι σχετικές θέσεις παρουσιάζονται κι από συντηρητικά ΜΜΕ (Breitbart News).

Οι παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπονοούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί σε μία θέση άμεσης κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ επιλέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ημέρα για μία τέτοια κίνηση φαίνεται -εκ των πραγμάτων- να προσδιορίζεται η 15η Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί στο Κογκρέσο για την επίτευξη δικομματικής συμφωνίας, πριν την λήξη της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ