ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Αιθιοπία

aithiopiaaeroplano
ethiopia_pla_1--3

Η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας μετέδωσε πριν από λίγο ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του Boeing 737, το οποίο συνετρίβη χθες 60 χιλιόμετρα από την  πρωτεύουσα της χώρας, Αντίς Αμπέμπα.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Associated Press, αξιωματούχος των αιθιοπικών αερογραμμών ανέφερε ότι η συσκευή είναι μερικώς κατεστραμμένη: «Θα δούμε τι μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτό», είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμί ατου ελλείψει δικαιοδοσίας να μιλήσει στα media

Το Boeing πετούσε με προορισμό το Ναϊρόμπι, όταν συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με συνέπεια των θάνατο των 157 επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος).

Το νέο δυστύχημα με την εμπλοκή αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του αναφερόμενου αναβαθμισμένου μοντέλου, καθώς ένα αεροσκάφος παρόμοιου τύπου είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Ερωτηματικά για τον τύπο του αεροσκάφους

Ίδιος τύπος αεροσκάφους είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο σε πτήση της Lion Air στην Ινδονησία. Τότε, εμπειρογνώμονες είχαν αναφέρει ότι  οι πιλότοι φαινόταν να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα με αυτόματο σύστημα που αντιμετωπίζει την απώλεια στήριξης.

Συγκεκριμένα το σύστημα αυτό είχε επανειλημμένα καταγραφεί να πιέζει προς τα κάτω τη μύτη του αεροσκάφους , παρά τις προσπάθειες των πιλότων να το διορθώσουν. Στην πτήση της Lion Air 189 άνθρωποι είχαν χάσει  τη ζωή τους.

Και το αεροσκάφος  της Lion Air ήταν καινούριο, ενώ το ατύχημα συνέβη και σε εκείνη την περίπτωση λίγο μετά την απογείωση.

«Είναι εξαιρετικά ύποπτο» δήλωσε στο CNN η Μαίρη Σιάβο, πρώην Γενικός Επιθεωρητής  της Αμερικανικής Υπηρεσίας Mεταφορών, προσθέτοντας:

«Εδώ έχουμε ένα ολοκαίνουριο αεροσκάφος που έχει δύο πτήσεις μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στην αεροπορική βιομηχανία.

Πτώση στις μετοχές
Οι μετοχές της Boeing υποχώρησαν κατά 9% σήμερα στις αγορές, καθώς μία προς μια οι αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν στο έδαφος το μοντέλο της 737 ΜΑΧ 8, έπειτα από τη συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Πτώση κατά 1,6% σημείωσαν επίσης σήμερα και οι μετοχές της εταιρείας Safran SA, η οποία συνεργάζεται σε διεθνή κοινοπραξία με τη General Motors για την κατασκευή των κινητήρων LEAP-1B που χρησιμοποιούν τα μοντέλα τύπου 737 ΜΑΧ 8.

Ανέβαλε παρουσίαση νέου αεροσκάφους
Επιπλέον, η Boeing ανέβαλε την τελετή παρουσίασης του αεροσκάφους 777X, μετά την χθεσινή συντριβή του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ 8 των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Η εταιρία προγραμμάτιζε την παρουσίαση του πρώτου 777Χ για την 13η Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής με την συμμετοχή προσκεκλημένων, διευθυντικών στελεχών της, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

Ωστόσο, η Boeing μετά τις τραγικές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας στην Αιθιοπία, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της τελετής παρουσίασης του 777X, που είναι αεροσκάφος νέας γενιάς και ευρείας ατράκτου.

Η κατασκευάστρια εταιρία επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές της στην διερεύνηση και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις αρμόδιες αρχές της Αιθιοπίας, προκειμένου να διερευνηθούν και να εντοπιστούν τα αίτια της πτώσης του 737 ΜΑΧ 8.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα ημερομηνία για την τελετή παρουσίασης του 777Χ.