100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1924: Εγκαθιδρύεται αβασίλευτη δημοκρατία

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1924 (Συλλογή Π. Πουλίδη, Αρχείο ΕΡΤ ΑΕ, Αθήνα).
Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει έκπτωτη τη βασιλική δυναστεία και επιλέγει ως πολίτευμα της Ελλάδας την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο πολιτειακό δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου, ο λαός αποφαίνεται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας από την 1η Μαΐου ο Π. Κουντουριώτης.
Η «Κ» αναφέρει: «Ήσαν τρεις κι έπαιρναν το καφεδάκι τους. Ελληνικός καφές χωρίς πολιτικήν συζήτησιν δεν μπορή να εννοηθή. Ποίος Έλλην πίνει καφέ χωρίς καϊμάκι; Η πολιτική συζήτησις είναι το καϊμάκι του καφέ μας. Ο ένας εφρόνει υπέρ της Δημοκρατίας και έλεγε όσα διαβάζομε κάθε μέρα εις τας δημοκρατικάς εφημερίδας.».