ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν το 2018 οι αμυντικές δαπάνες στις χώρες του ΝΑΤΟ

Αυξήθηκαν το 2018 οι αμυντικές δαπάνες στις χώρες του ΝΑΤΟ

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την περασμένη χρονιά τις στρατιωτικές τους δαπάνες και η Συμμαχία πλησίασε τον στόχο για το 2% του ΑΕΠ αφιερωμένο στην άμυνα. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα είναι άνισες και μεγάλες χώρες με δυναμική ανάπτυξη, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να υπολείπονται σοβαρά του μέσου όρου.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ, την οποία παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Σε μια στιγμή όπου πολλοί αμφισβητούν την ισχύ του διατλαντικού δεσμού, στην πραγματικότητα κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία που αντιπροσωπεύει η Ατλαντική Συμμαχία για την Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί επωμίζονται δυσανάλογα βάρη για την ασφάλεια των συμμάχων τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει να διπλασιαστεί ο στόχος του 2%, ώστε να φθάσουν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών στο 4% του ΑΕΠ, κάτι που δεν πείθει, ωστόσο, τους περισσότερους εκ των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Στόλτενμπεργκ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ανέβασαν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στο 1,51% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Ωστόσο, η οικονομικά εύρωστη Γερμανία κράτησε σταθερό το ποσοστό της στο 1,23% (σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, έχει δεσμευθεί ότι θα το αυξήσει το 2019), ενώ Βέλγιο και Ισπανία κινούνται κάτω από το 1%. Μόνο η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Βρετανία κάλυψαν το στόχο του 2%. Τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 20%, σημείωσαν οι αμυντικές δαπάνες στη Βουλγαρία, στις Βαλτικές χώρες και στην Ολλανδία, ενώ Ιταλία και Καναδάς μείωσαν αναλογικά τις σχετικές δαπάνες.

Ενα τρισ. δολάρια πέρυσι

Στο σύνολό τους, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν το 2018 περίπου 1 τρισ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες. Από αυτές, κάτι λιγότερο από το 70% αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι μέρος αυτών των δαπανών αφορά την άμυνα της Ευρώπης.