ΚΟΣΜΟΣ

Διμερή συμφωνία με τη Βρετανία θέλει ο Τραμπ

05brtg_first_af30

Υστερα από μια ημέρα γεμάτη πρωτόκολλο και επισημότητες στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ του επεφύλαξε μεγαλοπρεπή υποδοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε στο σκληρό πεδίο της πολιτικής κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά θερμή στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνον απέφυγε την κριτική που είχε ασκήσει παλαιότερα στην Τερέζα Μέι, αλλά δεν έχανε και ευκαιρία να της πλέκει το εγκώμιο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών αναγνώρισε ότι στο παρελθόν την είχε συμβουλεύσει να μηνύσει την Ε.Ε. επιδιώκοντας καλύτερους όρους για το Brexit, προσέθεσε όμως ότι «ίσως (η Μέι) είναι ικανότερη από εμένα στις διαπραγματεύσεις» και χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες. Επίσης, υποσχέθηκε στους Βρετανούς «εκπληκτική» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από την Ε.Ε.

Ωστόσο, άλλα σημεία των δηλώσεών του προκάλεσαν δυσφορία στους οικοδεσπότες του. Ο Τραμπ δήλωσε ότι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα βρεθεί στο τραπέζι των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, κάτι που απέκλεισαν εμμέσως η Τερέζα Μέι και ευθέως ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. «Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, το NHS δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οχι όσο βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ, εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, η οποία πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών την Παρασκευή. Συνεχίζοντας την ελάχιστα διπλωματική πρακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας που επισκέπτεται, ο Τραμπ εξέφρασε εκ νέου χθες την υποστήριξή του στον σκληρό ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα της διαδοχής, αν και είχε καλά λόγια και για τον ανθυποψήφιό του, υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, με τον οποίο είχε εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία Τραφάλγκαρ χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν εναντίον του Τραμπ σε ένα «καρναβάλι αντίστασης», όπου δέσποζε μια τεράστια κούκλα που αναπαριστούσε τον Αμερικανό πρόεδρο σαν οργισμένο μωρό. Στη συγκέντρωση επρόκειτο να μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε «αρνητικό παράγοντα».

Αύριο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, που θα γίνουν στο Πόρτσμουθ. Αίσθηση προκάλεσε η ευγενική πλην ευθύβολη κριτική της βασίλισσας Ελισάβετ στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε, όταν του υπενθύμισε τη σημασία των θεσμών διεθνούς συνεργασίας που έχτισαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους και τους οποίους ο ίδιος μάλλον δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση.