ΚΟΣΜΟΣ

Στην Μέρκελ την Πέμπτη ο Ζάεφ για «θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής»

merkel

Τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα δεχθεί την Πέμπτη το πρωί, στις 9:30 (τοπική ώρα), η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται «διμερή θέματα, θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και ζητήματα της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η Άγγελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Κομισιόν για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη  Βόρεια Μακεδονία, δηλώνοντας ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

Σήμερα, ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, όμως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, επειδή «ορισμένα κράτη μέλη προβάλλουν εμπόδια». 

Μερικά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φρενάρουν τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, σημειώνει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο. Θεωρούν πως ήταν λάθος της ΕΕ να επιτρέψει μια υπερβολικά ταχεία ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ.

Μια πρώτη συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ