ΚΟΣΜΟΣ

Με αμερικανικές και αλβανικές σημαίες οι εορτασμοί στο Κόσοβο για τα «20 χρόνια ελευθερίας» (φωτογραφίες)

kosovo

Το Κόσοβο γιορτάζει σήμερα την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Είκοσι χρόνια ελευθερίας», παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της πρώην ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

me-amerikanikes-kai-alvanikes-simaies-oi-eortasmoi-sto-kosovo-gia-ta-20-chronia-eleytherias-fotografies0

Xιλιάδες πολίτες με αλβανικές και αμερικανικές σημαίες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινας ενώ με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

me-amerikanikes-kai-alvanikes-simaies-oi-eortasmoi-sto-kosovo-gia-ta-20-chronia-eleytherias-fotografies1
12 Ιουνίου 1999:  Βρετανός στρατιώτης του ΝΑΤΟ κρατάει αγκαλιά δύο παιδιά, καθώς ο αλβανικός πληθυσμός της Πρίστινας υποδέχεται πανηγυρικά τα  νατοΐκά στρατεύματα

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο, παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το «παράσημο της ελευθερίας» που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες. Σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα της Μαντλίν Ολμπράιτ.

me-amerikanikes-kai-alvanikes-simaies-oi-eortasmoi-sto-kosovo-gia-ta-20-chronia-eleytherias-fotografies2

Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται το Κόσοβο για τέταρτη φορά από το 1999 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό. Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινας φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 ανεγέρθη ανδριάντας του σε πλατεία της πόλης.

me-amerikanikes-kai-alvanikes-simaies-oi-eortasmoi-sto-kosovo-gia-ta-20-chronia-eleytherias-fotografies3

Οι νατοϊκές δυνάμεις εισήλθαν στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου του 1999, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Κουμάνοβο (Βόρεια Μακεδονία) με την ηγεσία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ βασίστηκε επίσης στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999. Η συγκεκριμένη διακήρυξη προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων και την είσοδο νατοϊκών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή τη διασφάλιση της ειρήνης.

Η διακήρυξη 1244, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, αναφέρει επίσης ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας ενώ προέβλεπε και τη σταδιακή επιστροφή στο Κόσοβο, 999 Σέρβων στρατιωτών ή αστυνομικών, που θα έφεραν ελαφρύ οπλισμό.

Η διακήρυξη εφαρμόστηκε πλήρως μόνο ως προς το πρώτο μέρος, που αφορά την ανάπτυξη των νατοϊκών στρατιωτών. Η επιστροφή της προβλεπόμενης σερβικής στρατιωτικής δύναμης δεν επετράπη ποτέ ενώ, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, καταπατήθηκε και η αρχή που ορίζει την περιοχή ως τμήμα της Σερβίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ