ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νίκη Μπόρις Τζόνσον με διαφορά στον πρώτο γύρο – Η επόμενη ημέρα

14borisjohnso

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία της Βρετανίας είναι από χθες ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τη νίκη του, με μεγάλη διαφορά, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Επειτα από διαδοχικούς γύρους ψηφοφοριών, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα τεθούν στην κρίση της εσωκομματικής βάσης, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Ιουλίου.

Ο Τζόνσον συγκέντρωσε 114 ψήφους, ακολουθούμενος από τον Τζέρεμι Χαντ με 43 ψήφους, τον Μάικλ Γκόουβ με 37, τον Ντόμινικ Ράαμπ με 27, τον Σατζίντ Τζαβίντ με 23, τον Ματ Χάνκοκ με 20 και τον Ρόρι Στιούαρτ με 19. Οι Αντρέα Λίντσομ, Μαρκ Χάρπερ και Εστερ ΜακΒέι αποκλείστηκαν. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων, καθώς το επιτελείο του Τζόνσον φέρεται να ζήτησε φωτογραφική απόδειξη της ψήφου με το κινητό των βουλευτών.

Οι επόμενες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στις 18, 19 και 20 Ιουνίου. Πολιτικοί αντίπαλοι και πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών τον κατηγορούν για ανακόλουθη πολιτική, ενώ θεωρούν ότι η υπόσχεση που έχει δώσει για πάση θυσία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου αυξάνει τις πιθανότητες άτακτης εξόδου χωρίς συμφωνία. Ο Τζόνσον πολιτεύεται με συνθήματα όπως «η καθυστέρηση σημαίνει ήττα», αλλά υποστηρίζει ότι η προετοιμασία για έξοδο χωρίς συμφωνία γίνεται μόνο για να υποχρεωθεί η Ε.Ε. σε παραχωρήσεις. «Ο στόχος μου δεν είναι μια έξοδος χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον ξεκινώντας την εκστρατεία του για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Η επόμενη ημέρα

Στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο Ντόμινικ Γκριβ, υποστηρίζουν ότι, αν εκλεγεί ο Τζόνσον, το μοναδικό που τους απομένει είναι η «πυρηνική επιλογή» της πρότασης μομφής. Ο Γκριβ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν θα διστάσει να απομακρύνει το κόμμα του από την εξουσία αν ο επόμενος πρωθυπουργός προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Στην κατηγορία των «σκληρών» ως προς το Brexit περιλαμβάνονται και οι υποψήφιοι Ντόμινικ Ράαμπ και Σατζίντ Τζαβίντ, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, έστω και χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές των Συντηρητικών εκτιμούν ότι, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τζόνσον, οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα συνασπιστούν με τους οπαδούς του ήπιου Brexit και θα τον ανατρέψουν. «Υψηλά ιστάμενος οπαδός του Brexit είπε στη Sun ότι, αν ο Μπόρις φθάσει στην πρωθυπουργία τον Ιούλιο, οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. θα ψηφίσουν την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης», έγραψε η εφημερίδα. «Αυτό σημαίνει εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου και προεκλογική εκστρατεία στις διακοπές». Το δεύτερο σενάριο είναι η προσφυγή στις κάλπες με πρωτοβουλία του ίδιου του Τζόνσον, το επιτελείο του οποίου διακινεί δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να επικρατεί των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.