ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης: Μέχρι και ένα δισ. άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον κορωνοϊό

virus-outbreak-south-africa

Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού προέβη ο διεθνής οργανισμός «Διεθνής Επιτροπη Διάσωσης» (IRC), προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό μέχρι και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, αν δεν παρθούν τα αναγκαία ανθρωπιστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναφέρει ότι είναι αναγκαία η οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στις πιο ευάλωτες χώρες, ώστε να ανακοπεί μία διασπορά του ιού σε γωνιές του κόσμου, που διαθέτουν πολύ λιγότερα μέσα, για να αμυνθούν στην εξάπλωση της πανδημίας.

Ενδεικτικά, στην αναφορά της IRC τονίζεται η αναγκαιότητα να ενισχυθούν άμεσα «εύθραυστες χώρες», όπως το Αφγανιστάν και η Συρία, ώστε να αποφευχθεί μία μεγάλη έξαρση του ιού, η οποία θα μπορούσε να μολύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό, μία διασπορά του κορωνοϊού σε δεκάδες ασταθείς και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες, θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και τρία εκατομμύρια θανάτους. Παράγοντες όπως η πυκνοκατοίκηση, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στον υγειονομικό τομέα, μεγαλώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο φαινομένων μαζικής έξαρσης του Covid-19, αναφέρει η IRC.

«Το απόλυτο, καταστροφικό και δυσανάλογο βάρος αυτής της πανδημίας δεν έχει γίνει ακόμη αισθητό στις πιο εύθραυστες και χτυπημένες από πολεμικές συγκρούσεις χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οργανισμού, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης βάσισε τις προβλέψεις της στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι είναι περισσότεροι από 200.000.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.