ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο στις πτήσεις κινεζικών αεροπορικών προς ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Μπλόκο στις πτήσεις κινεζικών αεροπορικών προς ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να απαγορεύσει στις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου, ενώ, παράλληλα, ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο να επιτρέψει στα αμερικανικά αεροσκάφη να συνεχίσουν τις πτήσεις τους στην Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη, λειτουργεί τιμωρητικά προς την Κίνα, καθώς αυτή δεν συμμορφώθηκε με υπάρχουσα συμφωνία σχετικά με τις πτήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη οξυνθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων σχετικών με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Η επικείμενη ανακοίνωση έρχεται αφότου η διοίκηση του Τραμπ κατηγόρησε στις 22 Μαΐου την κινεζική κυβέρνηση, ότι καθιστά αδύνατον για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν στην Κίνα και ζήτησε από τέσσερα κινεζικά αεροσκάφη να καταθέσουν προγράμματα πτήσεων στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι περιορισμοί αναμένονται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Ιουνίου, ωστόσο η ημερομηνία ενδέχεται να μετατεθεί για αργότερα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που έλαβαν ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Οι αμερικανικές εταιρείες Delta Air Lines και United Airlines, έχουν ζητήσει να συνεχίσουν τις πτήσεις προς την Κίνα για αυτόν τον μήνα, όπως και τα κινεζικά αεροσκάφη συνέχισαν τις πτήσεις τους προς τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.