ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η κατασκευή του μνημείου για το Τείχος του Βερολίνου (βίντεο)

Ξεκίνησε η κατασκευή του μνημείου για το Τείχος του Βερολίνου (βίντεο)

Οι εργασίες για την κατασκευή του «Εθνικού Μνημείου στην Ελευθερία και Ενότητα» της Γερμανίας ξεκίνησαν στο Βερολίνο.

Σε σχέδιο του γραφείου Milla & Partner και με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιτέκτονα Sebastian Letz, το πρότζεκτ τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο «διαδραστικό» γλυπτό, το οποίο θέλει να θυμίσει τη σημασία της ενότητας, της επικοινωνίας και της συμμετοχής.

Tο μνημείο ανεγείρεται στην καρδιά του Βερολίνου και δύο φράσεις με κεφαλαία γράμματα θα εγχαραχτούν στο πάνω μέρος της μήκους 50 μέτρων λεκάνης: «Wir sind das Volk. Wir sind ein Volk (Είμαστε ο λαός. Είμαστε ένας λαός)», οι φράσεις που φώναζαν οι διαδηλωτές το 1989.

Το μνημείο θα έχει το σχήμα  ελλειπτικής λεκάνης, η οποία θα κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά – αναλόγως πού θα συγκεντρώνονται επάνω του οι επισκέπτες. 

xekinise-i-kataskeyi-toy-mnimeioy-gia-to-teichos-toy-verolinoy-vinteo0

 © milla & partner

Η πλατφόρμα θα προσκαλεί τους επισκέπτες να δράσουν από κοινού, φέρνοντας στον νου τα όσα συνέβησαν το 1989, μια ευρεία κοινή δράση σε μια διαιρεμένη χώρα. Για να έχουν την εμπειρία της μεταμόρφωσης του μνημείου, οι επισκέπτες πρέπει να ενωθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν.

Monument to Freedom and Unity: Documentation 1:1 Mock-up from Milla & Partner on Vimeo.

«Όπως και με την ειρηνική επανάσταση του 1989, οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνήσουν και να αποφασίσουν για κοινή δράση για να προκαλέσουν την κίνηση. Δείχνει (σ.σ. το μνημείο) την ισχύ των πολλών» συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ