ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δεύτερο κύμα στο Ιράν, ανησυχία στο Ισραήλ

Κορωνοϊός: Δεύτερο κύμα στο Ιράν, ανησυχία στο Ισραήλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η χώρα ενδέχεται να επανέλθει σε καθεστώς περιορισμών, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού εξακολουθεί να αυξάνεται. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 3.134 νέα κρούσματα και 70 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θυμάτων σε 8.012. Το ενδεχόμενο να βρίσκεται ενώπιον δεύτερου κύματος εξετάζει και το Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό δεκάδων νέων κρουσμάτων σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και στην Κνεσέτ (Βουλή).

«Αν σε κάποιο σημείο της χώρας οι προειδοποιήσεις αυτές δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπάρξει, Θεός φυλάξοι, νέα έξαρση, οι Αρχές θα πρέπει να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς» δήλωσε ο Ροχανί. «Θα προκληθούν προβλήματα στην καθημερινότητα και σοβαρή οικονομική ζημία». Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που επλήγη από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να αίρονται τον Απρίλιο. Πριν από λίγες ημέρες, οι τηλεοράσεις έδειξαν εικόνες συνωστισμού στους αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στην Κασπία Θάλασσα, όπου πολλοί Ιρανοί περνούν τις ημέρες αργίας του Εϊντ-αλ-Φιτρ.

Στο Ισραήλ, η εικόνα είναι πλέον πολύ διαφορετική από αυτή που είχε δώσει προ δεκαπενθημέρου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, παροτρύνοντας τους συμπατριώτες του «να βγουν έξω και να διασκεδάσουν».

Τουλάχιστον 244 μαθητές, καθηγητές και εργαζόμενοι σε σχολεία έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο 42 παιδικών σταθμών και σχολείων, ενώ 6.800 μαθητές και καθηγητές βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Χθες, ένας βουλευτής της Κοινής Λίστας ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον ιό, με αποτέλεσμα να κλείσει το κτίριο της Βουλής και να ξεκινήσει μια δύσκολη προσπάθεια εντοπισμού των χιλιάδων ανθρώπων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.