ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους κατά των εποικισμών- Φόβοι για νέα ιντιφάντα (φωτογραφίες)

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους κατά των εποικισμών- Φόβοι για νέα ιντιφάντα (φωτογραφίες)

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέκλυσαν και σήμερα τους δρόμους σε αρκετές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της περιοχής, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την εκπνοή μίας κρίσιμης προθεσμίας για το φλέγον αυτό ζήτημα και μία ημερα μετά την δημοσίευση δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Ισραηλινών φοβάται μία νέα «ιντιφάντα»αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο σχέδιο αυτό.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ενότητας αναμένεται να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη.

chiliades-palaistinioi-stoys-dromoys-kata-ton-epoikismon-fovoi-gia-nea-intifanta-fotografies0

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει στο σύνολό του αυτό το σχέδιο, το οποίο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά σε εδάφη εμφανώς μικρότερα και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα – σε αντίθεση με τις εθνικές προσδοκίες τους.

Ηδή, περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί ζουν σε παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οικισμούς στη Δυτική Όχθη , εν μέσω 2,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Στην Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεκάδες διαδηλωτές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά του ισραηλινού εποικισμού και του σχεδίου προσάρτησης.

chiliades-palaistinioi-stoys-dromoys-kata-ton-epoikismon-fovoi-gia-nea-intifanta-fotografies1

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν ένα στρατιωτικό πέρασμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί επίσης σήμερα και στις Νάμπλους (βόρεια), Χεβρώνα (νότια) και Ραμάλα (κέντρο).

chiliades-palaistinioi-stoys-dromoys-kata-ton-epoikismon-fovoi-gia-nea-intifanta-fotografies2

Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν επίσης με την επέτειο της αποκαλούμενης από τους Παλαιστίνιους "Νάκσα", δηλ. την ήττα των αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

Το αποτέλεσμα της σύντομης τούτης σύρραξης ήταν να εκτοπισθούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και να καταλήξει στην ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας – από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε το 2005 – της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

"53 χρόνια ισραηλινής κατοχής σήμερα, το να τεθεί τέλος είναι μία διεθνής ευθύνη", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: REUTERS